KVINESDAL/KRISTIANSAND: — Det verste er at noen har sittet på senga og rotet gjennom nattbordet mitt, sier Vivian Frigstad Kvinlaug til Fædrelandsvennen.

18. april i år ble fire rumenere pågrepet i Kristiansand da de skulle kjøre om bord på ferja til Danmark. I bilen ble det funnet gullsmykker og bunadssølv til en verdi av 40.000 kroner gjemt under et deksel.

Tyvegodset stammet fra boligen til Vivian Frigstad Kvinlaug på Kvinlog i Kvinesdal. Der hadde de vært samme dag mens hun var på jobb og det var tomt i huset.

HELDIG: Vivian Frigstad Kvinlaug fra Kvinesdal er glad for at hun fikk smykkene tilbake. Men hun synes det er ubehagelig å vite at noen har vært i huset hennes og rotet rundt – blant annet i nattbordskuffen. Foto: Privat

— De hadde tatt ut et vindu på veldig proff måte, og så endevendt hele huset. Det var ikke tvil om at det hadde vært innbrudd, sier Kvinlaug til Fædrelandsvennen.

Nå slår tyvene til på dagen

Antall grove tyverier fra bolighus i Agder har hittil i år økt med 55 prosent. Tyvene slår til på dagtid når huseieren er borte. De tar gjenstander med stor verdi.

— Trenden i 2013 er at flere av disse innbruddene skjer på dagtid når det ikke er folk i huset. Det har vi ikke sett så mye av tidligere, sier etterforsker Linda Verdal i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Agder-politiets kriminalitetsstatistikk for første halvår 2013 ble lagt fram onsdag. Så langt er det registrert 138 villabrekk, mot 89 på samme tid i 2012. Det er en økning på 55 prosent.

Sjekker at ingen er hjemme

Flere av innbruddene kan knyttes til gjerningsmenn fra Øst-Europa.

— De siste årene har det vært større tilslag av det vi kaller mobile vinningskriminelle som opererer i mange politidistrikt. Det skaper ufordringer med tanke på oppklaring, sier Linda Verdal.

Politiet sier gjerningsmennene ofte rekognoserer før de slår til, for å forsikre seg om at huset er tomt.

Huset til Vivian Frigstad Kvinlaug ligger i et område med få hus, og hun tror det er grunnen til at tyvene slo til der. Hun har nå installert alarm.

INN HER: Gjennom dette vinduet tok rumenerne seg inn i huset og stjal gull og sølv for 40.000 kroner. Foto: Privat

Ifølge Kvinlaug hadde tollerne lagt merke til bilen med de fire rumenere da den kjørte i land i Kristiansand. De fattet mistanke da de neste dag ville reise ut av landet igjen. Rumenerne ble dømt til 75 dagers ubetinget fengsel.

Tar gull og sølv

Det nye er at innbruddene skjer på dagtid. Brekkgjenstander blir brukt for å komme seg inn vinduer eller dører.

— Vi ser også at det er mindre gjenstander med høy verdi som blir tatt. Gull og sølvvarer er enkle å ta med seg i lommer eller ryggsekk uten at det vekker oppsikt. Gjerningsmennene spaserer bare rolig bort fra huset, sier etterforsker Linda Verdal.

I 2013 har politiet avdekket at gull og sølv som stammer fra villainnbrudd, har blitt skjult i hulrom i stoppede biler.

Flere rumenere

Der politiet kjenner gjerningspersonene, som enten er mistenkt, siktet eller domfelt, er 65 prosent norske statsborgere. Rumenere er den største utenlandske gruppen med 20 prosent.

— Vi ser at mens antall gjerningsmenn fra Norge går ned, går antallet gjerningsmenn fra Romania opp, sier Torgeir Winsnes, analytiker i Agder-politiet.

Flest i Aust-Agder

Det fleste villainnbruddene så langt i 2013 har skjedd rundt sentraene Lillesand, Grimstad og Arendal.

— Vi har også relativt mange saker i Birkenes lensmannsdistrikt, sier Winsnes.

HULROM: I et hulrom i bilen til rumenerne ble stjålet gull og sølv funnet. Det ble sporet til tyveriet fra familien Kvinlaug i Kvinesdal. Foto: Politiet

Politiet antar at mobile kriminelle som begår villainnbrudd, ofte reiser ned fra det sentrale østlandsområdet. Det kan forklare hvorfor det er færre innbrudd lenger vest.

Færre hus, flere innbrudd

Linda Verdal sier tyveriene blir begått både i områder med mer spredt bebyggelse og i klassiske villaområder.

— Men vi ser nok flere innbrudd i områder der husene ikke ligger så tett. Her er risikoen for å bli oppdaget mindre, sier Verdal.

Kristiansand har så langt i år vært forskånet for villainnbrudd der politiet mistenker mobile vinningskriminelle.

— Vi har fulgt med og ventet på at vi skulle bli rammet her også. Vi har ingen fasit på dette, men det spiller nok inn at vi er en stor by der det er mer politi i nærheten, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen til Fædrelandsvennen

En av fire oppklart

Oppklaringsprosenten for villainnbrudd er på 25. Det vil si at en av fire saker er oppklart. Dette er over snittet på vinningskriminalitet.

Politiet ber nå publikum om å følge med på unormal aktivitet i nabolaget.

— Det er viktig at publikum tipser om unormal aktivitet som at noen snoker i området. Noter hvordan vedkommende ser ut og hvilke type kjøretøyog registreringsnummersom benyttes, sier etterforsker Linda Verdal.