PÅ VEI: Mamma Alice Løland Collins følger Andrea (6) til sin første skoledag på Slettheia skole, hvor hun selv gikk da hun var barn. Foto: Siril Aartun
BESTEVENNER: Andrea Løland Collins (t.v) og Vilde Buene Vindbo skal gå i samme klasse. Foto: Siril Aartun
VELKOMMEN: Førsteklassingene med foreldre står klare til opprop, første dag på Slettheia skole. Foto: Siril Aartun
FINE JENTER: Vilde Buene Vindbo (f.v), Magnhild Karine Falch Skarland og Andrea Løland Collins er pent pyntet til sin første skoledag. Foto: Siril Aartun

KRISTIANSAND: — Jeg bare gleder, gleder, gleder meg! utbryter Andrea Løland Collins (6). Hun sitter ved frokostbordet hjemme på Slettheia, og kan nesten ikke vente med å komme seg ut døra. Det er nemlig første skoledag, og Andrea skal begynne i første klasse ved Slettheia Skole.

— Jeg gleder meg mest til å leke, og til å bli kjent med alle sammen! Også gleder jeg meg til leksene, for det blir masse farging og tegning. Det er gøy! sier hun, mens siste brødskive spises opp.

Spente foreldre

Mamma Alice Løland Collins synes det er stas å sende eldstejenta på skolen hun selv gikk på som barn.

— Den har blitt litt større med årene! Men ellers er det mye som er likt, både gymsalen og musikkrommet er på samme sted, sier hun.

STOR DAG: Andrea Løland Collins (6) gleder seg så mye til første skoledag at hun nesten ikke har sovet på flere netter. Pappa Anthony Collins er også spent. Foto: Siril Aartun

Pappa Anthony Collins er fra USA, og er også spent.— Dette er mitt første møte med det norske skolesystemet, og det blir interessant å se hvilke forskjeller det er fra skolen i statene, sier han.

Bestevenner

Skoleveien er ikke lang, og Andrea har vært der før. Hun kjenner flere av klassekameratene sine fra SFO, og skal gå i klasse med bestevenninna Vilde Buene Vindbo.

— De henger sammen som erteris, sier mamma Alice.

Stemningen på skoleplassen når klokka nærmer seg ni er til å ta og føle på. Rektor Stig Navjord og kontaktlærerne Hanne Westersjø og Sedika Sahinagic ønsker barn og foreldre velkommen. Én etter én blir de 28 førsteklassingene ropt opp, og løper Ivrige inn i klasserommet til navngitte plasser. Andrea og de andre barna finner seg raskt til rette, og gyver løs på oppgavene med full energi. Stolte foreldre rekker å knipse bilder av begivenheten før deres håpefulle blir oppslukt av tegning, frukt og friminutt.