KRISTIANSAND: — Jeg kan nesten ikke tro at dette er sant! Vi har flere ganger trodd at vi var på nippet til å få startet opp. Alle har syntes det var et bra prosjekt, men pengene har ikke kommet før nå, sier Jens Kristian Karstensen, leder for Kirkens Ungdomsprosjekt (KUP) som Den norske kirke og KFUM/KFUK står bak.

I 2003 sendte han den første søknaden om å starte opp det som vil bli en unik folkehøyskole i Kristiansand. Ti år etter kommer de første pengene over statsbudsjettet etter budsjettforliket mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp.

— Det er et viktig, sosialt tiltak vi har fått gjennomslag for, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) som beskriver budsjettbevilgningen som en stor politisk seier.

Enslige mødre

Pengene fra staten betyr at Kirkens ungdomsprosjekt vil kunne starte opp skolen fra 2015. Skolen vil ha 75 plasser der ti vil være forbeholdt enslige, unge mødre, mens ti plasser vil være forbeholdt elever som har droppet ut fra videregående skoler.

Resten skal være ordinære plasser.

— Lykkes vi med dette, vil det være bra for de tjue elevene som kommer inn og som gjerne har et dårlig sosialt nettverk. Det vil også være bra for de andre elevene som skjønner hva andre unge sliter med, sier Jens Kristian Karstensen.

Kirkens ungdomsprosjekt driver allerede forebyggende sosialt arbeid for utsatt ungdom, unge mødre og jenter med minoritetsbakgrunn. Totalt følger de opp 150 barn og unge hver uke.

— Det har vært en lang prosess, og jeg har virkelig hatt vanskelig for å tro at pengene kommer. Men vi har heldigvis mange kompetente folk som vil være med og realisere dette prosjektet, sier Karstensen.

Enslige mødre

I statsbudsjettet for 2014 er det bevilget 700.000 kroner til oppstartsmidler for folkehøyskolen. Når skolen går for fullt fra 2016, vil det statlige tilskuddet være på åtte millioner.

— Vi søkte om 600.000 kroner. At de nå gir 700.000, viser bare at de har sans for prosjektet, sier Karstensen.

Den nye folkehøgskolen har etter hvert blitt en stor, politisk sak som blant andre Dagrun Eriksen (KrF) og Svein Harberg (H) har kjempet for.

— Denne skolen vil ta tak i gruppe som ellers lett blir tapere i vårt samfunn. Dette er gjerne en gruppe som mangler både utdannelse og yrkeserfaring, sier Hans Fredrik Grøvan.

Dvergsnestangen

Den nye skolen vil ha linjer som blant annet helse, idrett, friluftsliv og en kreativ linje. Planen er at folkehøyskolen skal ligge på Kristiansand Feriesenter som ligger på Dvergsnestangen.

— Men dette er først og fremst et konsept og vi vet det skal ligge i Kristiansand, sier Karstensen.

Kristiansand Feriesenter er eid av flere lokale menigheter. Der regner ledelsen med at de lett skal få til en avtale om folkehøyskoledrift.

— Dette er veldig interessant for oss. Vi er opptatt av det diakonale og å gjøre noe godt for samfunnet. I tillegg ønsker vi en stabil drift gjennom hele året, sier styrelder Arvid Solheim.