LILLESAND: Lillesand kommune vedtok tidligere i mai å tillate mudring ved Tingsaker båthavn. Planen er å ta opp 400 kubikk med muddermasse, som skal brukes til jordforbedring.

En forundersøkelse av sedimentene på stedet viser at det er lavt innhold av miljøgifter, og dermed uproblematisk å disponere massen til dette formålet.

Men nå har Fylkesmannens miljøvernavdeling i Aust-Agder satt på bremsene.

Prøver tatt ved land

De mener de forelagte prøveresultatene ikke er gjort etter forskriftene.

— I denne saken har vi fått beskrevet at det er tatt en prøve med en liten plantespade inne ved land, skriver assisterende direktør Eva Bomann ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i et brev til Lillesand kommune.

Hun vektlegger også at prøvene ikke er tatt av kvalifisert personell.

Innhold av miljøgifter

I 2000 gjennomførte Norsk institutt for vannforskning en undersøkelse av forurensingssituasjonen i det samme området. Disse resultatene viste betydelig høyere innhold av miljøgifter, enn det som er dokumentert i nåværende søknad.

— Vi stiller spørsmål ved om prøven som er tatt gir et representativt bilde av situasjonen i området som skal mudres, skriver Bomann.

Med denne begrunnelsen krever Fylkesmannen at en kvalifisert institusjon gjennomfører ny prøvetaking og analyse av massene.

Mudringen kan ikke igangsettes før Fylkesmannen har vurdert de nye analyseresultatene.