VENNESLA: — Verden sett fra Vennesla, skal bloggen hete. Det gjelder å favne vidt. Jeg satser på humør og patriotisme, men skal pirke litt borti også. Snert er viktig, sier 65-åringen

Han har allerede ferdig sin første. Den heter "Fire mann i fyllearresten – en var fra Vennesla". Han er klar til å publisere så fort vi har fått ut nyheten.

Oddleiv Moe har bodd i bygda i mange år nå. Integreringen har gått så greit at han er en av få utenfra som ikke kalles innflytter.

Kanskje ikke så rart når mannen løper Vennesla-heiene rundt på orienteringsløp og sier Vindbjart ligger hjertet nærmere enn Start.

Campingvogna

Oddleiv ble et nasjonalt medieikon etter at han leide campingvogn under Lillehammer-OL. Senere ble det bobilen og spalten "Oddleiv på fredag". Alt i VG. Det var i de dager da tusenvis løp til kiosken, bare for å kjøpe og lese Oddleiv.

Oddleiv Moe Foto: Torstein Øen

Den ujålete journalisten fra Sørlandet fikk på trykk til noe av det samme som Erik Bye fikk til på fjernsyn. Intervjuobjektene løsnet og bød på seg selv hos Oddleiv. Alt ble formidlet med masse humor, men med alvor under.— Det handler om hard forberedelse og et knallgodt åpningsspørsmål. Jeg husker Heiberg i campingvogna. "Åssen går det på Togo", spurte jeg, for jeg hadde selvsagt sjekket at han var konsul der. Dermed ble de tre avsatte minuttene til over en time, mimrer Oddleiv.

I 2005 gikk Oddleiv Moe på nett med Oddleivbloggen for VG. Det er en nettpioner som Fædrelandsvennen nå får på laget.

Gleder seg

I den nye bloggen blir det imidlertid mer Vindbjart enn verdensstjerner som Romario og Bebeto.

— Visste du at jeg spilte på Vindbjart en sesong? Nei, du gjorde nok ikke det, men du har fått med deg Romario. Jeg sa jeg kom fra den minste avisen av alle. Da slapp jeg inn – forbi 200 brasilianske journalister, sier Oddleiv, som gleder seg til å blogge om løst og fast cirka en gang i uka.

Men han er småredd for prestasjonsangsten.

— Jeg måtte ha tidligpensjon. Bloggen i VG fulgte meg døgnet rundt. Neste skal alltid være bedre enn den forrige, vet du. Jeg tror trivselen blir større når jeg skriver fra Vennesla. Jeg gleder meg.

Redaktøren gleder seg

Oddleiv Moe er kanskje den journalist på Sørlandet som har jobbet i flest aviser. Han begynte som frilans i Christianssands Tidende, fortsatte i Dagbladet Sørlandet, før han havnet i Fædrelandsvennen. Der var han i fem år, til VG rappet ham og beholdt ham i 28. — Oddleiv er en strålende skribent. Jeg fulgte ham tett som leser da han skrev i VG. Kjempemoro at han vil blogge for oss, og at han nå er tilbake i Fædrelandsvennen. Dette gleder vi oss til, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad.