UNDER BÅTEN: ?Vi rydda litt utenfor campingvogna da vi oppdaget at båten vår lå rart. Og under fant vi syklene, forteller Bente og Bjørn-Erling Kihl. Foto: Jon Anders Skau
GAVEKORT: Svein Bergheim (t.h.) er dypt takknemlig over at Bjørn-Erling Kihl reddet syklene hans til en verdi av 200.000 kroner. Derfor kom han til campingplassen på Kile med gavekort på 10.000 kroner i går. Foto: Jon Anders Skau

— Da jeg stengte dem inne med bilen, reagerte jeg mest på ren refleks. Da jeg gikk ut av bilen og de kom mot meg, kom tankene: "Herregud, nå kommer de og tar meg". Men de satte seg pent på verandaen til hytta de har leid en stund. De skjønte at spillet var over. Heldigvis, forteller Bjørn-Erling Kihl om det som skjedde på Bornes Camping på Kile lørdag.

Men han hadde jo ikke regnet med at politiet skulle bruke tre kvarter til campingplassen. I over en halv time ble han sittende på sin campingvogn-veranda fem meter fra litauerne. Stemningen var vel heller trykket.

Gavekort

Mens vi snakker kommer Svein Bergheim kjørende inn på campingplassen i sykkelbussen sin. Han har med gavekort på 10.000 kroner. Bergheim driver Kristiansand sykkelsenter på Grim, og kan ikke få rost Kihl nok for å ha funnet og reddet de dyre syklene hans.

— Uten han, hadde sykler for 200.000 kroner vært ute av landet nå. Det er fantastisk at folk bryr seg og tar ansvar. Vi får ikke bukt med disse tyveriraidene hvis ikke folk reagerer som Kihl. Det skulle bare mangle om ikke jeg ga noe til gjengjeld, sier han.

Også Bergheim vil høre hva som egentlig skjedde da Kihl oppdaget de stjålne syklene. Den ene av dem en Cervelo til nesten 50.000 kroner.

Skjult under båt

— Jeg ryddet litt rundt campingvogna da jeg så at båten vår lå så rart, den ligger oppetter veggen til litauernes hytte. En nærmere kikk avslørte syklene under. Jeg snakket med flere om å gå til politiet, men de mente vi ikke måtte blande oss. Jeg valgte å ringe likevel – og jeg forsøkte å legge syklene tilbake slik de hadde ligget, forteller Bjørn-Erling Kihl.

Men kona Bente kunne ikke dy seg. Hun måtte bort å flytte litt på syklene. Akkurat da kom litauerne – og skjønte at de var oppdaget.

— De rygget kjapt ned varebilen sin og løftet syklene inn. Da skjønte jeg at de kom til å forsvinne. Jeg fikk tak i nøklene til en nabo-bil og bare kjørte rett foran dem og sperret dem inne, forteller Kihl.

— Det var ikke så farlig. Vi var en del kvinnfolk klare til å gripe inn hvis de hadde gjort Bjørn-Erling noe, ler kona Bente.

Ekteparet hylles av både sykkeleier Bergheim og politiet for sin raske reaksjon.

— Hadde det ikke vært for Kihl, hadde jeg aldri sett syklene igjen. Det har politiet også sagt. Litauerne hadde visst ferjebillett ut av landet søndag. Jeg er veldig takknemlig over at de ble tatt, sier Bergheim.

— Det er enhvers plikt å hjelpe. Jeg takker for gave og skryt, men jeg gjorde ikke mer enn jeg synes man skal forvente, sier Kihl.

I fengsel

De to litauerne har sittet i fengsel i helgen. Mandag begjæres de varetektsfengslet. Politiet ser ikke bort fra at de også kan kobles til andre saker.

— Du skal se vi i "camping-mafiaen på Bornes" har tatt rotta på litt ordentlig mafia fra Litauen. Bra. Det er pinadø ufattelig med alle disse bandene som kommer hit til landet, sier Bjørn-Erling Kihl.

Alarmselskapet bommet helt

Sykkeltyvene kunne vært tatt før, hadde ikke alarmselskapet bommet så kraftig. Det var onsdag natt klokken 03.00 alarmen gikk hos Kristiansand sykkelsenter på Dalane.

Alarmselskapet holder til 300 meter fra lageret, men kjørte i stedet ut til Svein Bergheims sykkelbutikk på Grim Torv. Der sto, ifølge Bergheim, vekterne og holdt vakt i tre timer. Da vekterne og politiet endelig kom til lageret, hadde tyvene reist for lengst.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få kontakt med alarmselskapet, men Bergheim sier de har beklaget overfor ham.

Tyveriet har vært godt planlagt – et sjokkbrekk og de tok de dyreste syklene. De punkterte til og med en bil utenfor lageret, sikkert for å hindre at de ble forfulgt, sier Bergheim.

Han trodde aldri han skulle se syklene igjen – før politiet ringte og fortalte ham om campingturisten på Hægeland og om han kunne komme og identifisere syklene.