SØGNE: Oppdagelsen av blant annet flere tusen år gamle boplasser fra steinalderen gir nå planleggerne i Statens vegvesen hodebry i arbeidet med trasévalg gjennom kommunen, ettersom boplassene utgjør vernede kulturminner.

BEVIS: Dette funnet kalles en skaftfurekølle, og er et knuseredskap fra overgangen mellom steinalder og bronsealder (ca. 4000 år gammel). Denne har bruksspor (vises helt til venstre på kølla) som viser at den har blitt brukt som kølle og ikke garnsøkke som er veldig like i form og størrelse. Foto: Morten Olsen

Arkeolog Morten Olsen hos fylkeskonservatoren i Vest-Agder har nemlig kommet over en arkeologisk gullgruve på Holmen ved Trysfjorden, der han i to uker har arbeidet med å registrere områdene rundt traséalternativet som leder over Trysfjorden.— Vi har funnet tre steinalderboplasser, en heller fra samme periode og et gårdstun som foreløpig er datert til mellom 1650–1700, sier Morten Olsen.

Blant gjenstandene som er funnet i området er en kølle fra steinalderen eller bronsealderen (ca 4000 år gammel), og på vestsiden av fjorden er det også gjort foreløpige funn av gravplasser fra jernalderen.

Eldgammelt gårdstun

— Ennå er det nok mye som gjenstår å finne, sier Olsen, som planlegger å arbeide i området i to måneder. Han betegner gårdstunet som det mest interessante funnet hittil.

— Gårdsplassen er mest spennende, og er her hele tunet inntakt. Det er sjeldent, og det er bare et fåtall slike funn på Sørlandet. Dersom gården viser seg å være hundre år eldre enn vi tror nå, så er den fra middelalderen, og da er det enda sjeldnere, sier han.

— Gården ble forlatt for 300–400 år siden, og alt er bevart, fra åkerlapper og rester etter hus og mur. Det er også funnet en gammel krukke som ble brukt til å oppbevare brennevin i, sier han.

BEVIS: En bartmannskrukke datert til mellom 1650–1700. Denne daterer en fraflyttet gård til å være minst 350 år gammel. Gårdstunet er her intakt bevart med tufter, gjerder, rydningsrøys og åkerlapper. Foto: Morten Olsen

Dersom gårdsplassen viser seg å være fra 1536 eller eldre, klassifiseres den imidlertid som et middelalderfunn, og da vil gårdsplassen også bli vernet som et kulturminne under Kulturminneloven, i likhet med steinalderbosetningen og helleren.

Kan få dispensasjon

Men det betyr ikke at broen ikke kan bygges der veivesenet til nå har sett den for seg som et klart alternativ.

— Generelt sier loven at Fylkeskommunen undersøker kulturminnene, og at byggherre kan sende en søknad om dispensasjon til Riksantikvaren i Oslo, sier Morten Olsen.

Han sier at på generelt grunnlag så kan byggherre få dispensasjon fra kulturminneloven, dersom det er "sterke næringsinteresser" som er på spill. Alternativet med å bygge bro over fjorden, i stedet for å legge veien rundt, har også politisk flertall i Søgne.

— Dispensasjon gis ofte ved enkeltstående arkeologiske funn. Men dersom det gjøres flere, sjeldnere eller mer enhetlige funn som her, så kan det være vanskeligere å få dispensasjon.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å komme i kontakt med prosjektleder i Statens vegvesen, Nils Ragnar Tvedt.