KRISTIANSAND: — Kristiansand er ikke med i den pakken jeg lanserte, rett og slett fordi byen ikke er stor nok. Byen har ikke kritisk masse til denne type satsinger, sier Høyres leder Erna Solberg til Fædrelandsvennen.

Hun distanserer dermed Kristiansand fra de andre storbyene, stikk i strid med det lokale høyrefolk har lovet vil skje med ny regjering. De har nærmest garantert at Høyre vil inkludere Kristiansand på A-laget med de andre storbyene.

- Mageplask

— For et mageplask for lokale høyrepolitikere Erna Solbergs valgkampåpning må være. Men det viser bare det jeg har sagt lenge: Lokalt taler Høyre med to tunger, sier Aps stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Kari Henriksen, og fortsetter:

— Høyrefolk fremstiller det som de har kraftig gjennomslag i eget parti og at Sørlandet skal bli kraftig løftet av ny regjering. Realiteten er helt motsatt. De har ikke gjennomslag. Solberg sier rett ut at hun ikke vil at staten medfinansierer kollektivinvesteringer i Kristiansand, sier Aps stortingsrepresentant for Vest-Agder, Kari Henriksen.

Erna Solberg åpnet Høyres valgkamp i helga med løfter om at staten tar halve regningen for kollektivprosjekter i storbyene. 50 milliarder kroner skal brukes de neste 20 årene. Solberg sa at staten skal betale halvparten – og hun snakket om kraftig satsing på bybaner og bussveier. Men det gjaldt altså ikke Kristiansand.

Kristiansand er for liten til å bli med på hennes investeringspakke, selv om Kristiansand har samme krav mot seg som andre storbyer: Fremtidig trafikkvekst skal håndteres med økt kollektivtrafikk.

— Pakken med investeringer er ikke for Kristiansand, som heller ikke har planlagt prosjekter som bybane. Kristiansand-regionen vil fortsatt være en del av belønningsordningen for satsing på kollektivtrafikk, og her foreslår vi én milliard kroner mer enn dagens regjering. Dessuten skal vi skape et positivt samarbeid rundt belønningsordningen, i motsetning til regjeringen som har vært i konflikt, ikke minst om rushtidsordninger, sier Solberg, som mener Kristiansand blir godt ivaretatt.

Fornøyd ordfører

Ordfører Arvid Grundekjøn sa i går ettermiddag at han stolte på at Kristiansand var innlemmet i storbyløftene, siden Agders stortingsrepresentant for Høyre, Peter Gitmark, har sagt at Kristiansands storbyutfordringer vil bli ivaretatt av Høyre i regjering. Etter Solbergs uttalelser, var Grundekjøn fortsatt fornøyd:

— Nei, jeg er ikke skuffet. Dette handler om totaliteten og holdninger, og holdningen er at vi er akseptert som storby med storbyens utfordringer i Høyres ledelse. Jeg har selv sittet på Erna Solbergs kontor og opplevd det. Utover dette kan jeg vanskelig kommentere mer, siden jeg ikke kjenner detaljene i Solbergs utspill.

Kari Henriksen mener ordføreren i Kristiansand bør kjempe for byen og regionen, uavhengig av partiskillelinjer. Hvis han er kritisk til at regjeringen bevilger for lite, mener hun han også bør være kritisk til at Høyre gir for lite til Kristiansand:

— Høyres lokale folk må snakke realiteter og kjempe like hardt for lokale interesser uansett regjering. Ny regjering vil ikke gi gjennomslag. Det er bare noe de sier. Det har vi fått godt illustrert nå, sier Henriksen.

Lover ikke storbymidler heller

Både Høyres Peter Gitmark og ordfører Arvid Grundekjøn har ment at Kristiansand får tilbake de generelle storbymidlene hvis Høyre kommer i regjering. Det var regjeringen Stoltenberg som for noen år siden fjernet Kristiansand fra storbylisten.

Storbymidler er en ekstra pengepott som gis til byer med spesielle storbyutfordringer innen levekår, kriminalitet osv.

Overfor Fædrelandsvennen vil ikke Erna Solberg love storbymidler: - Dette må vi komme tilbake til når vi ser vårt samlede opplegg. Vi vil for eksempel gi selskapsskatt tilbake til kommunene og gi mer penger til kommuner som har vekst. Da er det ikke sikkert egne storbymidler skal bevilges som i dag.

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, er ikke skuffet over disse storbyuttalelsene. Han sier bunnlinja teller:

— 4,3 milliarder kroner betales i selskapsskatt fra Kristiansands-bedrifter. Det viktige er å få ressurser til våre storbyutfordringer, sier Grundekjøn.

Kari Henriksen (Ap) mener dette er et nytt eksempel på at Høyre lokalt sier de har gjennomslag, uten å ha det.