FORLATT: Et bord blir forlatt, ett minutt senere er måkene på pletten. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Måkene stuper ned og stjeler maten mens gjestene spiser. Så frekke er de, sier Kaisa Jakobsen hos Cafe Generalen.

Hun jobber på det populære mat- og konsertstedet i Ravnedalen, som ligger like utenfor sentrum av Kristiansand. Eier av kafeen, Frank Marvin Moe, sier de alltid har hatt problemer med måker, men at problemene har økt den siste tiden.

— Måkene stjeler hamburgere fra tallerkenene til folk. Rundt kafeen blir det bare flere og flere av dem, sier Moe.

En stund prøvde de å skremme unna måkene med falske gummislanger og kattugler i området rundt kafeen. Det hjalp ingenting mot sultne måker.— Med en gang noen er ferdige med å spise, kommer måkene for å ta restene og serviettene. De tar til og med nesten bestikket. Selv om vi har et telt over bordene, kommer måkene. Det er ille, sier Moe.

FREKKE MÅKER: Kaisa Jakobsen og Silje Andersen ser daglig frekke måker som prøver å stjele maten til gjestene. Foto: Tore André Baardsen

Sjøhuset Restaurant i Kristiansand forklarer at de har samme problemet med måker som Cafe Generalen.— Vi har hatt episoder der måker prøver å få med seg det som ligger på tallerkenene til folk, men det er heldigvis sjeldent. For å redusere måkeproblemet, prøver vi å rydde av bordene så snart folk drar. Alle andre tiltakt gjennomskuer de med en gang, sier Daglig leder på Sjøhuset, Tom Helge Djuphagen.

Vil ha måkejakt

Finn Lohne er bosatt i Kvadraturen i Kristiansand. Nattesøvnen hans forsvinner i takt med måkeskrikene rundt huset.

— Jeg får ikke sove om nettene på grunn av måkene. Det virker som om måkene begynner å skrike når trafikkstøyen endelig har lagt seg, sier Finn Lohne.

Han har feriert på hytta langs sjøen utenfor Møvig. Der holder måkene fred om natten. Det mener Lohne betyr at måkene ikke hører til i byen. Han tror det har blitt langt flere måker i byen de siste årene, og han aldri har opplevd så mye støy fra den hvite fuglen. For å få bukt med støyproblemet, har han løsningen klar:— Jeg mener kommunene bør ansette en jeger for å minske måkebestanden, som de gjorde da de hadde et problem med duer for noen år tilbake, sier Lohne.

Viltforvaltningen: - Ditt problem

Trond Johanson i Viltforvaltningen sier det ikke blir aktuelt for kommunen å jakte på måker. Har du et måkeproblem, må du selv ordne opp i det.

— Man må lære seg å leve med måker. Blir det et helseproblem, og det for eksempel går utover søvnen, må du kontakte et skadedyrfirma på samme måte som om det var et problem med rotter, sier Johanson.

Han tror også at måkene blir mer stresset og forstyrret i byen enn lengre ute i skjærgården, noe han tror er en del av forklaringen til støyproblemene på kveldstid. For å unngå måkeproblemer bør du også passe på ikke ha søppel eller matrester tilgjengelig. Det tiltrekker seg måker.

— Det er ikke noe stort problem med måker i Kristiansand. Det er umulig å unngå måker når man bor så nær sjøen, og flate tak er perfekte når måkene skal bygge reir, sier Johanson.

Er du for eller imot måkejakt? Si din mening i debattfeltet under!