AGDER: — Vi produserer i dag oppimot 60 liter vann i sekundet, sier Ivar Aanesland, avdelingsingeniør i Birkenes kommune.

Det tørre været på Sørlandet har ført til knusktørre plener. Dette fører til mer vanning, noe som går utover vannreservoarene. Nå har kommunene måtte innføre tiltak for å stoppe overforbruket.

— Man skal ikke langt over 60 liter vann i sekundet før rørbruddsventilen slår inn. Da er det ingen som får vann, sier Aanesland.

Totalforbud

I Birkenes er det fram til 15. september kun lov å vanne med én slange annenhver dag i tidsrommet 20-23 Nå vurderer de å totalforby hagevanning fram til høsten.

— Det har vært oppe til vurdering å innføre totalforbud, ja. Ledningsnettet er rett og slett sprengt, sier Aanesland.

Mange av kommunene er nå redde for å miste vannet. Allerede nå opplever mange svakt trykk i dusjer og hageslanger, og vaskemaskiner som ikke fungerer. De aller fleste kommunene har innført restriksjoner.

Dobbel vannproduksjon

I Lillesand har de samme restriksjoner i sommer som i Birkenes. De har nå dobbelt så høy vannproduksjon enn det som er vanlig.

— Jeg vil anslå rundt 100 liter i sekundet. Det er en dobling fra vanlig produksjon, sier rådgiver i teknisk sektor i Lillesand kommune, Roger Edvardsen.

Lillesand har gått ut og sagt at kommunen vil føre kontroll med at hagevanningsrestriksjonene blir fulgt. Men det er ikke snakk om strenge straffer.

— Der vi finner ulovlig hagevanning snakker vi med de som bor der, eventuelt legger igjen beskjed i postkassa. Vi kjører påminnelser hver fredag, så vi regner med folk overholder det, sier Edvardsen.

Restriksjon hele året

Kristiansand kommune har ikke satt inn restriksjoner på hagevanningen i sommer. Der gjelder det restriksjoner hele året med vanning annenhver dag som regel.

— Restriksjonen ligger der som en sikkerhet i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Vi har nok vann, sier byingeniør i Kristiansand kommune, Terje Lilletvedt.

Han oppfordrer nå innbyggerne i kommunen til å vanne om kvelden.

— Det trengs mindre vann om kvelden, da det ikke er så varmt. Slik vil ikke så mye av vannet dampe bort. Samtidig brukes det generelt mer vann på dagtid, sier han.

Kristiansand kommune setter stadig inn oppfordringer i avisen, med budskap om å overholde restriksjonene. Dette har ofte en positiv effekt. Opptil 15 prosent mindre vann blir brukt etter slike påminnelser.

— Vi er ikke ute og kontrollerer, sier Lilletvedt.

— Risikerer man bøter om man ikke overholder restriksjonene?

— Nei, det gjør man ikke. Her må man bare tenke på fellesskapet, slik at alle får nok vann.