KRISTIANSAND: Returkraft-anlegget har nå vært i drift i mer enn tre år og kunne markere 25.000 timer natt til søndag.

— Kostet mye

Administrerende direktør Odd Terje Døvik er fornøyd med det runde tallet.

— Det er et stor og flott anlegg som er laget for å driftes kontinuerlig. Dette viser jo at det gir de resultatene vi har betalt for og det er bra når det har kostet såpass mye, forteller han.

Les også:

I løpet av disse titalls tusen timene er 406.000 tonn avfall blitt brent. Forbrenningsanlegget tar imot avfall fra hele Sørlandet, og gjenvinner energien til elektrisk kraft og fjernvarme. Totalt har Returkraft hentet ut mer enn 1 TWh energi siden starten.

Returkraft-anlegget har vært i drift i over tre år. Foto: Reidar Kollstad

— Det er restavfallet i de grå dunkene vi håndterer her. Før ble det bare lagt på fyllinga, der det hvertfall ikke gjorde nytte for seg. Nå tar vi det inn i kretsløpet igjen, i stedet for å bare forsøple, sier han.

Håper på mer fjernvarme

Varmen som leveres herfra går blant annet til oppvarming av hoteller og offentlige bygg. Nå håper Døvik at fjernvarmenettet fortsetter å bygges ut, slik at en enda større del av energien kan brukes på det.

På fredag serverer han kake til Returkraft-arbeiderne for å feire de 25.000 timene. Han ser ikke bort fra at det blir flere kaker i fremtiden.

— Det er alltid noe å feire. Vi spiser ganske mye kake her oppe!