VENNESLA: — Venndølene var kjent for goodwill mot flyktninger, men den goodwillen er nok ganske borte i bygda nå. Vi trenger den for å lykkes. Jeg er bekymret, sa Høyres gruppeleder Bernt Slettedal etter at kommunestyret torsdag kveld vedtok økt bosetting av flyktninger.

I år bosetter Vennesla 25 flyktninger, som er høyere enn i årene før.

Neste år sier flertallet av KrF, Ap, Venstre og Sp at det skal bosettes minst 30, deretter 40 i 2015 og nye 2016. I tillegg kommer familiegjenforeninger. Det er snakk om en dobling i antall bosettinger.

- Sosialt ansvar

— Dette handler om sosialt ansvar. Vi bor på én klode. Vennesla må ta sin del. Vi snakker om mennesker som har fått opphold i Norge og som venter på å få bo, sier KrFs ordfører Torhild Bransdal.

SOSIALT ANSVAR: - Hvis ikke vi i Vennesla skal greie dette, hvem skal da, sier ordfører Torhild Bransdal (KrF) som var med å vedta bosetting av 110 nye flyktninger Foto: Frode Lindblom

Hun deltar i KrFs avgjørelse i regjeringsspørsmålet. Torsdag ville hun ikke si hva hun synes om at Venstre og KrF var på en side og Frp og Høyre på en annen side i spørsmålet om flyktningpolitikk i Vennesla kommunestyre.— Dette handler ikke om mer eller mindre nestekjærlighet, men om at vi er uenige i kommunestyret. Punktum, svarer hun.

- Sosiale problemer

Magne Hunsbedt i Frp og Tor Søren Drivenes i Høyre snakket i kommunestyret om å ha kvalitet på integreringen. De vil ikke ta imot flere enn Vennesla greier å håndtere.

— Vi må lykkes med integrering. Hvis ikke, får vi bare økte sosiale problemer. Flyktninger som ikke er integrert er ikke greit. Bygda har sine problemer fra før, sier Hunsbedt til Fædrelandsvennen.

Drivenes viser til utfordringer både på boligsiden, og i forhold til helsetilbud, skole og jobb.

— Jeg håper dette går bra, men jeg er ganske bekymret. Vi tar imot såpass mange at jeg er reelt redd for økte sosiale problemer i bygda, sier Drivenes.

25 færre

Frp og Høyre foreslo at 25 flyktninger neste år og 30 årene deretter måtte være nok for Vennesla. Det er 25 færre enn de 110 som flertallet vil ha.

— Tar vi ikke vår andel frivillig, kommer staten og pålegger oss. 4.400 venter på bosetting i Norge. Hvis ikke vi i Vennesla og Kristiansand-regionen skal greie dette, hvem skal da? spør ordføreren.

Rådmann Svein Skisland informerte kommunestyret om store utfordringer med å skaffe bolig til alle som kommer, men han beroliget Magne Hunsbedt (som hadde spurt) at ingen vil komme før bolig er på plass.

Utfordret venndølene

Randi Fjellestad fra Ap mener det er viktig for en kommune som Vennesla å stille opp når staten ber om økt bosetting av flyktninger. Fra kommunestyrets talerstol ba hun alle venndøler stille opp.

— Dette løser ikke Nav alene. Næringsliv og offentlige etater må stille opp for å skaffe dem jobb. Jobb er nøkkelen for god integrering. Alle i Vennesla må bidra for å få dette til på en god måte, sa hun.