KRISTIANSAND: — Hvis jeg eller legevakten fikk kunnskap om at det var en betydelig risiko for at folk kom til å fryse i hjel i Kristiansand på grunn av kulden, så har vi en klar forpliktelse til å gripe inn. Det vi har av etablert tiltak i vårt beredskapssystem er å innlosjere slike personer på hotell, sier kommuneoverlege Vegard Vigei Kristiansand.

Han blir kritisert av politiker Dag Vige (V), som mener det er ansvarsfraskrivelse av kommuneoverlegen å ikke sørge for at tiggerne har et sted å sove om natta. Tiggerne blir nektet å bruke sanitærbrakka under Vesterveibroa til overnatting.

TILHOLDSSTED: Slik så det ut da Fædrelandsvennen tirsdag morgen tok turen til Vesterveibroa. Foto: Martine Haug Nysæther

— Det er et offentlig ansvar å sørge for at folk ikke er i åpenbar nød. Lovverket bruker betegnelsen "fare for liv og helse", og etter min mening er det tydelig fare for liv og helse når det er så mange kuldegrader ute, mener Dag Vige.

Uten rettigheter

Vegard Vige sier at kommunen ikke har anledning til å tillate noen å oppholde seg i tiggerbrakka nattestid, siden den ikke er godkjent for slik bruk.

— Det er klart det reiser vanskelige spørsmål og gir oss etiske utfordringer når det er meldt 12 minusgrader nattestid. Men selv om det er beinkaldt, og ubehagelig, så betyr ikke det at kommunen er forpliktet til å ha et tilbud til disse, sier Vegard Vige.

Vige sier han fullt ut forstår at dette kan være vanskelig å akseptere.

— Ikke minst for oss nordmenn, som er vant til at det offentlige ordner opp. Faktum er at tiggerne er uten klare rettigheter i denne sammenheng, ettersom ingen politikere, hverken nasjonalt eller lokalt, har fattet vedtak som gir dem slike rettigheter. Kommuneadministrasjonen har derfor ingen plikt til å skaffe dem tak over hodet ut fra noe regelverk, påpeker kommuneoverlegen.

— Er det aktuelt å gå utenom regelverket?- Da legger du ansvaret over på meg. Men mitt ansvar i denne sammenheng går ikke ut over det moralske og menneskelige ansvar hver og en av oss har, enten som privatpersoner, fagfolk eller som politikere, sier Vegard Vige.

Erfaring med røffe forhold

Kommuneoverlegen gir politiker Dag Vige rett i at kommunen gjennom sin beredskapsplan har plikt til å ivareta folk når uforutsette og akutte situasjoner oppstår, i situasjoner hvor det kan være overhengende fare for liv og helse.

Også helse- og sosialdirektør Lars Dahlen mener det er en kommunal oppgave å sørge for at liv ikke går tapt, men at det er kommuneoverlegen som må svare på når det er fare for liv og helse.

Vegard Vige sier at med den kunnskapen han besitter nå, tviler han på at det er noen overhengende fare på ferde for tiggerne.

— Vi vet at tiggerne har pledd og madrasser som hjelper dem å holde varmen, og at de har lang erfaring i å klare seg under røffe forhold. Med den kunnskapen vi har, antar jeg at risikoen for at noen vil fryse i hjel i Kristiansand nattestid ikke er så veldig stor. Vi kommer ikke til å drive oppsøkende virksomhet, men hvis vi blir varslet om en slik fare, har vi plikt til å undersøke det, sier Vegard Vige.

Han viser til Oslo, hvor kommunen har et samarbeid med Frelsesarmeen. Der får tiggere og andre som ikke har tak over hodet, tilbud om et nøkternt overnattingssted når gradestokken kryper under åtte minusgrader.

— Det kan være en god idé å etablere en lignende ordning i Kristiansand. Det står politikerne fritt å foreslå, og å bevilge penger til, sier Vegard Vige.