KRISTIANSAND: — Det å stå i kø utenfor kapellet, har vært en ubehagelig opplevelse for noen pårørende. I tillegg er det noen som har opplevd en avgrensing av tiden under seremonien, sier domprost i Kristiansand, Bjarne Sveinall, til Fædrelandsvennen.

Nå vil Kirkelig fellesråd gi mer tid til hver begravelse. Mens det i dag er en time og et kvarter mellom hver begravelse i kapellene, vil Kirkelig fellesråd utvide til to timer.

— Hvis vi øker med kun et kvarter, er vi redd for at det raskt blir spist opp. Skal vi få en ordning som kan falle til ro, tror vi to timer mellom hver seremoni er det riktige, sa konstituert kirkesjef Jannicke Greipsland i formannskapet på onsdag.

Tre kranser

Saken om tidspress ved begravelser kom til formannskapet etter at Pensjonistparties Odd A. Salvesen engasjerte seg i forholdene rundt begravelser i Kristiansand.

I sommer deltok han i en begravelse der presten bare leste opp tre kranser. Et nytt gravfølge stod nemlig i kø. Salvesen sendte interpellasjon til ordfører Arvid Grundekjøn og tok opp saken gjennom Fædrelandsvennen.

— Det er første gang jeg opplever noe sånt. De pårørende fikk i forbindelse med seremonien beskjed om at det kun var tid til å lese opp tre kranser, sier han.

Kirkelig fellesråd bekrefter at de har fått enkelte klager på at det er for lite tid mellom begravelsene. Selv om domprost Bjarne Sveinall understreker at prestene vanligvis tar seg tid til å lese opp flere enn tre kranser.

— Men pårørende ønsker ofte mer innhold i seremoniene, og det er lite ønskelig at folk står og venter på et annet gravfølge når de skal inn i kapellet, sier Jannicke Greipsland.

To millioner

Kirkelig fellesråd har vært i kontakt med andre kommuner som også har gått opp til to timer. I formannskapets møte spurte blant andre Grete Kvelland Skaara (KrF) og Odd Salvesen om det ikke var nok å gå opp med et kvarter.

— Vi kan ta det etappevis, men da må dere regne med at det kommer klager, sa Greipesland i møtet i formannskapet.

Når politikerne er skeptiske til to timer, er det fordi regningen med mer tid, kommer tilbake til kommunen. Det vil koste to millioner ekstra.

Kirkelig fellesråd må ut med 550.000 kroner, mens parkvesenet må ut med 1.150.000 millioner ekstra til graving, ifølge regnestykket som ble lagt fram i møtet.

Verdighet

Prost Bjarne Sveinall sier manglende tid ved begravelser ikke har vært noe tema i møtene blant prester som utfører begravelse. Da saken kom opp i sommer, viste det seg likevel at pårørende hadde reagert.

— Men jeg tror at begravelser har et godt renome og jeg mener at prestene og musikerne gjør en god jobb.

Om politikerne vil gi to millioner ekstra, vil bli avgjort i forbindelse med budsjettet.