Maimana/Oslo: – En menneskemengde på cirka 200-300 personer angrep ISAF-leiren i Maimana. Demonstrantene kastet stein og har brutt seg gjennom porten. Vi har også fått meldinger om at materiell er satt i brann inne på det militære området, sier kommandørkaptein Thom Knustad ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter til NTB.

Ifølge Knustad er det foreløpig bare meldt om én lettere personskade som følge av steinkasting. Det er så langt ikke rapportert om skadde norske soldater, opplyser Forsvaret. Angrepet skjedde rundt klokka 7.30 norsk tid.

20 nordmenn

– For øyeblikket befinner det seg cirka 20 nordmenn i ISAF-leiren. Vi har nå bedt om støtte fra ISAF-hovedkvarteret i Kabul i form av en utrykningsstyrke og jagerfly, sier Knustad.

Det er et såkalt Provincial Reconstruction Team (PRT) som holder til i Maimana. PRT-teamet er en del av den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan. Maimana er provinshovedstad i Faryab-provinsen, som grenser mot Turkmenistan. Byen ligger på 870 meters høyde, og har rundt 70.000 innbygere.

PRT-teamene er små enheter som består av militære ISAF-styrker og sivile aktører som FN og lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner. I Maimana består PRT-teamet av om lag 100 soldater fra Norge, Finland og Latvia. Styrken er under ledelse av oberstløytnant Bjørn Arild Siljebråten. Norge overtok ansvaret som ledende nasjon etter Storbritannia 1. september 2005. Støtte sentralstyret

– PRTs hovedfunksjon er å understøtte det valgte sentralstyret i Kabul, den afghanske nasjonale arme og det afghanske nasjonale politiet, opplyser Forsvaret.

Teamet arbeider også for avvæpning av illegale grupper og for å bekjempe narkotikavirksomhet og makten til de regionale krigsherrene i landet.

Ifølge VG Nett melder nyhetsbyrået AP at de norske troppene har brukt tåregass for å spre demonstrantene utenfor basen i Maymana, nordvest i Afghanistan. To kvinner som passerte stedet, skal ha blitt truffet av steiner og brakt til sykehus, i likhet med flere demonstranter som ble utsatt for tåregass.