OSLO: Han var fra seg av begeistring, kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard, da han onsdag skulle beskrive begivenheten overfor NTB.

I spissen for rundt 200 hundre nordmenn opplevde han det spektakulære himmelfenomenet i Mavangat på sørkysten av Tyrkia, der formørkelsen var total og varte i nærmere fire minutter.

– Dette var helt ubeskrivelig. Dette var en nesten fire minutter lang fantastisk opplevelse. Dette var så stort at det vil sitte i meg for resten av livet, sier en meget opprømt Røed Ødegaard på telefon fra Tyrkia, få minutter etter at solformørkelsen var på sitt mest totale.

Vakkert i Tromsø

Mens hele solskiven ble dekket av månen for Røed Ødegaard og de 200 nordmennene i Tyrkia, var i utgangspunktet bare en tredel dekket for observatører som befant seg i Norge.

Men bare folk i de nordligste delene av landet fikk med seg begivenheten. I hele Sør-Norge var skydekket så tett at det ikke var mulig å se noe.

– Her i Tromsø har det ikke vært en sky på himmelen og vi fikk se at en liten del nederst av solen ble dekket av månen i fem-seks minutter, sier hobbyastronom Jan Erik Killengreen, til daglig konsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

– Det var et vakkert skue, men det kan ikke måle seg med den totale solformørkelsen jeg observerte i Frognerparken i 1999, sier Killengreen.

– Deler av Nordland, Troms og Finnmark samt Svalbard hadde sol og muligheten til å se fenomenet, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt på Blindern.

Solobservatoriet på Harestua

Det var arrangert åpen dag på Solobservatoriet på Harestua nord for Oslo i forbindelse med solformørkelsen. Den helt store interessen var det ikke å spore.

– Været må ta sin del av skylden, sier Inge Birkeli fra Hadeland astronomiforening.

Det har ikke vært en total solformørkelse i Norge siden 1954, og den neste kommer ikke før i 2097. Det vil for de aller fleste av oss bli i lengste laget å vente. Da kan det være greit å vite at muligheten til å se en total solformørkelse byr seg igjen i Europa 1. august 2008. (©NTB)