KRISTIANSAND: Værprofetene på Sørlandet tror vinteren kan bli lang her sør.

Og meteorologene har varslet at gråværet fortsetter til langt ut i neste uke.

Ikke rare gladmeldingen til smådeprimerte og vinterbleke sørlendinger, som sitrer etter sol og vår, utepils og båtpuss.

I øyeblikket er gråsonen i Barentshavet ingenting mot hverdagen langs sørlandskysten.

Tåke, regn og svart snø.

— Og det blir «tustelig» grått vintervær med slaps og ubehag en tid en tid fremover også, tror Sørensen, men skynder seg å legge til:

— Om tre uker er det fullmåne, og da kan det tippe over i sol ...

Vinterværet her sør er imidlertid altfor skiftende i øyeblikket til at den gamle værprofeten tør spå hva vi slags vår vi kan vente oss her sør.

Litt kaldere vår i år

Det våger derimot væreksperten, Bernt Lie i Mandal.

— Jeg er redd våren ikke blir like unormal varm som den har vært de siste årene. Vi får ikke en like vanvittig varm forsommer som den vi har hatt de siste par årene, sier han.

Men våren er i anmarsj.

— Alle har vel merket at det er lengre lyst og at dere kjører i dagslys både til og fra jobben. Det er gode grunner til å se lysere på livet, mener Lie, og legger an en optimistisk tone.

Lengere lyst

I løpet av februar blir dagene 2 timer og 27 minutter lysere. Og i dag står solen opp klokken 07.53 og går ned først klokken 17.32. Det er da ikke så lenge siden vi noterte 1. januar , da solen sto opp først klokken 9.14 og gikk ned klokken 15.49. — Det har da vært mange fine dager med sol og ypperlig skiføre så langt denne vinteren, legger Lie til.

-Det handler om å nyte og bruke de fine dagene som best vi kan. Glem depresjonen. Det er lys og håp så fort tåken letter. Våren er like om hjørnet, sier den pensjonerte værforskeren i Mandal.