KRISTIANSAND: — Det ser helt forferdelig ut, det er rene svinestien, sier Linda Evensen oppgitt.

Vi går over gulv som er dekket av størknet øl og glasskår. Lufta er stinn fra stanken av gammel fyll og over alt er det tomme og knuste flasker.

Se bildeserie fra rotet

— Vi hadde to vakter som skulle holde kontrollen, men plutselig stod det sikkert 50 ungdommer utenfor, og de bare presset seg inn, forteller en av de tre arrangørene.

De tre er to menn og en kvinne på 19 og 20 år, og nå vet de ikke sin arme råd.

For tilliten de fikk da de leide grendehuset, er knust som flaskene på gulvet. Ingen av dem vil stå fram med navn og bilde, men de erkjenner at ryktene om festen har spredd seg langt utover deres kontroll.

— Det skjer på Facebook. Folk snakker sammen om hva de skal gjøre på lørdags kveld, og da får flere og flere vite det, sier en av arrangørene.

Ryen grendehus eies av seks lokale lag og foreninger, som Bondekvinnelaget f. eks. Vedlikeholdet skjer på dugnad og det er veldig lite penger i dette. Bare et tiltak for barn, unge og gamle i bygda.

Hordene av ubedte festdeltakere har mistet fullstendig kontroll over sin egen adferd. To dører er sparket hull i, en bærebjelke har lidd samme skjebne, speil er knust, flagg er dynket i pils, snus og lakrisbåter er spredd utover gulvene, en miksepult til rundt 20.000 kroner er forsøkt stjålet, men forsøket mislyktes og i stedet ble den ødelagt. Trolig må gulvbelegget i en hel etasje byttes ut. Gardiner er røsket ned og en lampe er knust.

— Vi aner ikke hva dette vil koste oss. Det må forsikringsselskap og politiet hjelpe oss med, sier Evensen.

Utenfor var det så my glasskår på parkeringsplassen, at Evensen måtte feie for å komme ut med bilen i morges.

— Jeg har levert inn anmeldelse til Randesund politistasjon, og det fins folk som har tatt bilder med mobiltelefon, så vi vet litt om hvem som har gjort det, sier Evensen. Hun trekker ikke tilbake anmeldelsen med mindre de ansvarlige står fram og gjør opp for seg.

De tre arrangørene prøvde søndag å få bidratt med opprydding og vasking, men fikk beskjed om at ingenting skulle gjøres før alle som har noe med grendehuset å gjøre, hadde fått sett svineriet.