Oslo: NSB setter opp alternativ transport på innstilte strekninger så langt det er mulig, men kan konkludere med at de ikke kommer til å klare å dekke behovet.

– I øyeblikket har vi klart å mobilisere 20 busser. Det sier seg selv at det ikke holder når 80.000 mennesker skal reise inn til Oslo, sier informasjonssjef Preben Colstrup til NTB onsdag morgen.

For reisende fra Sørlandet vil ikke togstansen skape noen betydelige problemer. Togene fra Sørlandet vil gå helt frem til Kongsberg. Derfra vil passasjerene bli fraktet videre med buss.

Rammet av togstansen? Tips oss på telefon 800 81 300, eller på sms FVTIPS 1985

Full stans

Det blir heller ingen normal trafikk inn til byen onsdag morgen fra Hamar, Drammen, Spikkestad, Halden, Mysen og Gjøvik.

– Vi oppfordrer så mange som mulig til å fylle opp bilene. Og de som har mulighet, bør jobbe hjemmefra onsdag. For veldig mye tid kommer til å gå med på å vente på en buss som i beste fall kommer altfor sent, sier Colstrup og legger til at det blir umulig å si når trafikken kommer i gang igjen.

Brann i kabel

Problemene startet med en kortslutning i en kabel på Oslo S ved midnatt. Røyken spredte seg via ventilasjonsanlegget og hele Oslo S, inkludert togledersentralen, ble evakuert. Dermed ble også all togtrafikken på Østlandet rammet.

– Stansen varte så lenge at vi ikke klarer å være på plass med alle tog når morgenrushet starter onsdag, sier vakthavende informasjonssjef Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

Ingen normal dag

Colstrup understreker at NSB beklager overfor sine reisende.

– Dette vil ikke på noen måte bli noen normal dag. Vi gjør alt vi kan for å skaffe flere busser, men i øyeblikket ser det mørkt ut, legger han til.

Brannen ble meldt slukket ved 2.30-tiden.

Uten telefon og internett

Fem høyspentkabler er rammet av brannen på Oslo S natt til onsdag, melder NTB. I tillegg til at hele togtrafikken på Østlandet nå er lammet, er også en rekke abonnenter uten både telefon og internett.

NSB Sentralbord er ute av drift på grunn av brannen. Infotavler på stasjoner fungerer heller ikke, melder NSB på sine hjemmesider.

Jernbaneverket jobber nå på spreng for å få orden på informasjonssystemet. NSBs kundetelefon 81500888 er operativ.

Informasjonssjef Knut Solli i Telenor opplyser at 26 leide telesamband er rammet, blant annet BaneTele. Nyhetsbyråret NTBs datasystem er også rammet av teknisk svikt.

Kuttet bredbåndet

Informasjonssjef Terje Lübeck i BaneTele sier de foreløpig ikke har full oversikt over hvor mange av abonnentene som er rammet. BaneTele har sier at alle kunder i Oslo-området potensielt kan være rammet, fordi bredbåndstilgangen til disse går ut fra Oslo S.

Alle tog står

BaneTele har kun bedriftskunder, men blant dem er store teleoperatører som Tele2 og Get. Det betyr at tusenvis av privatabonnementer også kan være rammet.

– Det som er ekstra uheldig er at vi ikke får komme på stedet og sette i gang nødstrømsaggregatet vårt, på grunn av røyk og gassfare, sier Lübeck.