BERGEN: I Gaia, som er en sammenslutning av flere busselskaper i Bergensområdet, sto 900 sjåfører klar til å gå ut i streik.

Bergen ville blitt svært hardt rammet dersom ikke transportarbeiderne og arbeidsgiverne var blitt enige natt til fredag. Om lag 40.000 busspassasjerer ville stått uten transport i morgentimene, og politiet fryktet trafikkaos i byen. Nå gikk trafikken som den skulle.

Avventende – Vi er glade for at det ble en løsning, men stemningen er avventende når det gjelder resultatet, sier nestleder i Bergen Sporveisfunksjonærers Forening, Bjørn Furnes.

Han holdt seg våken og ventet på beskjed om meklingsresultatet, klar til streik. Fredag morgen stilte han på jobb i Gaia for å informere kollegene sine om meklingsresultatet. Han er ikke trygg på hva som blir resultatet av uravstemningen som skal holdes med frist 12. mai.

Nær streik

Lederen i Vestnorsk Transportarbeiderforening, Jan Sivertsen, synes heller ikke det er noen grunn til jubel.

— Vi har bare fått hovedpunktene i meklingsresultatet, og vi må studere hva som står i protokollen. Men så langt virker formuleringen om at vi skal få industriarbeiderlønn litt ullen, sier Sivertsen.

— Vi ville hatt formuleringen om at vi skal opp på industriarbeiderlønn mer konkret. Slik det nå ser ut, er vi så vidt over grensen for streik.

— Kan det bli nei i uravstemningen?

— Slik jeg ser det nå ligger det og vipper. Jeg tror sjansen er fifty-fifty, sier Sivertsen til NTB.

Lettet Sjåførene Satbir Singh og Åge Leknes i Gaia startet jobben som vanlig ved sekstiden fredag morgen, og klokken ni hadde de kjørt flere ruter før de skulle ha en firetimers pause. Deretter skulle de gjøre ferdig resten av arbeidsdagen på ettermiddagen.

– Vi er bundet opp mot arbeidsplassen hele dagen med en slik skiftordning. Og det er klart at vi tjener altfor lite, sier Leknes. Samtidig er han opptatt av at Gaia må være konkurransedyktig når bussruter skal settes ut på anbud om et par år.

Både han og Singh var lettet over at de slapp å gå ut i streik. De vil studere meklingsresultatet nøye før de bestemmer seg for hva de skal stemme i uravstemningen.