OSLO: Hans sentrumsregjering i 1972 var modell for den Kjell Magne Bondevik dannet 25 år etter.– Et stort tap for partiet og meg personlig, sier Bondevik til NTB. Han omtaler Korvald som sin politiske læremester.

Korvald var den første statsminister fra Kristelig Folkeparti og styrte landet etter folkeavstemningen om norsk medlemskap i EF i 1972. Hans regjering hadde én hovedoppgave, og det var å skaffe Norge en handelsavtale med EF, som det da het, etter at folket sa nei.

– Han var den som for alvor trakk meg inn i politikken. Ved regjeringsdannelsen ble jeg Korvalds statssekretær, en lærerik tid der jeg på nært hold så hvordan en statsminister og en regjering arbeider, sier Bondevik til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kondolerer ved Korvalds bortgang.

– Det er med sorg jeg har mottatt budskapet. På vegne av regjeringen vil jeg uttrykke vår medfølelse med hans familie, sier Stoltenberg.

Regjeringen har besluttet å ære Korvalds minne ved at hans gravferd skal foregå på statens bekostning.

Minner

Tidligere statsminister Bondevik, som i dag er leder av Fredssenteret i Oslo, har nettopp vært igjennom Korvald-perioden i forbindelse med sitt bokprosjekt og er full av minner.

– Korvald hadde en solid kristen forankring, han var sosialt engasjert både hjemme og ute, og han dannet den første sentrumsregjeringen. Han var enkel i sin framferd, men respektert og avholdt av sine regjeringspartnere, sier Bondevik.

Korvald var som partiets formann i 12 år en sentral skikkelse i norsk politikk. Han representerte Østfold på Stortinget i 20 år fra 1961. Før han ble valgt inn, hadde han vært rektor på Tomb Jordbruksskole siden 1952. Etter Trygve Brattelis avgang i 1972, fikk Korvald oppdraget med å danne etterkrigstidens første sentrumsregjering, bestående av KrF, Venstre og Senterpartiet. Regjeringen fikk akkurat ett års levetid. Etter valget i 1973 kom Arbeiderpartiet og Bratteli tilbake.

Stoltenberg sier Korvald var en brubygger, en nøktern og kunnskapsrik politiker som nøt stor respekt på tvers av partigrensene.

Godt valg

– KrF gjorde et veldig godt valg i 1972, og det var like ved at sentrumsregjeringen kunne fortsette. Men også SV gjorde det bra etter folkeavstemningen og sikret Arbeiderpartiet regjeringsposisjon, sier Bondevik.

Korvald var parlamentarisk leder fra 1965. I tillegg var han partileder fra 1967 til 1975. Han måtte ta en periode fra 1977 til 1979, etter at Kåre Kristiansen trakk seg.

Lars Korvald var fylkesmann i Østfold fra 1981 til han gikk av med pensjon i 1986. Han fylte 90 år 29. april.

– Da jeg dannet min sentrumsregjering i 1997, møtte Korvald opp på Slottsplassen. Da var det akkurat 25 år siden han dannet sin. Det satte jeg veldig pris på. Jeg ringte ham flere ganger som statsminister. Korvald framsto i offentligheten siste gang på landsmøtet i KrF i fjor, der han ble gjort til æresmedlem av partiet, forteller Bondevik.

Korvald døde natt til tirsdag, bare tre uker etter sin hustru.