— Hele saken er i ferd med å bli et kjempeproblem for hele Agder. For ni måneder siden var den forrige regjeringen klar til å ta en beslutning, men den nåværende regjeringen har ennå ikke klart det, sier en oppbrakt ordfører til fvn.no

I går sendte aksjonen Bedre stamvei til Sørlandet et meget utålmodig brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy hvor styringsgruppen uttrykker "sterk misnøye" og "bekymring" for at det ennå ikke er fattet noen avgjørelse om hvorvidt E 39 skal gå i tunnel eller bro ved Gartneløkka. Stamveiaksjonen består av topp-politikere og næringslivstopper fra hele Agder.

I brevet viser gruppen til at Bjørnøy har lovet en rask avgjørelse siden nyttår, og at den opprinnelige tidsplanen innebar at planleggingen av den såkalte Kristiansandspakken skulle vært satt i gang i vår.

— Vi ser her beslutningsvegring på høyt nivå. Dersom ikke saken kan bli avgjort i statsråd førstkommende fredag, vil alt bli enda to måneder forsinket og da er denne saken i ferd å utvikle seg til en farse, sier Skisland.

Men når fvn.no ringer Miljøverndepartementet, er det ingen løfter om avgjørelse å hente:

— Saken er fortsatt til behandling, og vi kan ikke si når det vil bli fattet en avgjørelse, sier informasjonsrådgiver Andre Keus i departementet til fvn.no.

Departementet fikk oversendt saken 30. juni i fjor, etter at veivesenet anket bystyrets tunnel-vedtak. 20. oktober var departementet på befaring. Siden har både Helen Bjørnøy og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) vært i Kristiansand for å studere saken. Under sitt besøk lovet Navarsete at regjeringen ville avgjøre saken raskt. Problemet er etter alt å dømme at Navarsete støtter veivesenets innstilling om å bygge bro, mens Bjørnøy trolig vil støtte sin forgjenger Knut Arild Hareides anbefaling om tunnel.

Skisland viser til at Kristiansand - i tillegg til å få utsatt planlegging og gjennomføring - også er kommet i klemme med nabokommuner som ikke ser med blide øyne på løsningen med å fortsette med bompengfinansiering på ubestemt tid.

— Dessuten kommer vi ikke i gang med noen planlegging av Vågsbygdveien før denne saken er avklart, og veiproblemene i Vågsbygd må løses, sier Skisland.

— Hva gjør dere nå, i tillegg til brevet?

— Det er problematisk å vite hvor hardt vi skal presse. Hvis ikke vi sier noe, ser det ut til at saken utsettes og utsettes. Men brevet er et meget tydelig signal fra et samlet Agder, sier Skisland.