BYGLAND: Ose er kanskje verdens minste bygdeby. Om vinteren har stedet med et hotell, et gjestgiveri og to butikker fem fastboende. Lørdag holdt 400 bluesfrelste fra Narvik i nord til Kristiansand i sør musikkfest i bygda. Det gjorde knotten også.

— Knottstock, døpte bluesveteranen Reidar Larsen det som arrangør Johnny «Guitar» Augland, Julia Stray og Signe Røinås ved Ose Turistheim kalte «Blueslaurdag på Ose.»

— Norges koseligste bluesfestival, mente Rita Eriksen.

- Fantastisk publikum

— Et fantastisk publikum. Laidback, men helt med, sa den amerikanske bluesmusikeren Mark Lemhouse.

Lemhouse er på Norges-turné med sin akustiske gitar og et repertoar som spenner fra eldgammel deltablues via Hank Williams og Johnny Cash til hans eget nyskrevne stoff.

— Det er gøy å dra på turné uten bandet mitt. Det blir mer penger og finere møbler til kona da, smilte han bredt til Fædrelandsvennen.

Gøy og hørt bluesmannen fra Oregon med band hadde det også vært. Etter en konsert og live-opptak i Nashville skrev ei avis at det var som å høre Johnny Cash med surfgitater.

Dansefot

Da Arendal Bluesband med vokalistene Anette Larson fra Bygland og Runo Nygård fra Arendal tro til tidlig lørdagskvelden, fikk publikum dansefot. Deres versjon av «Call me the breeze» fikk folk til å glemme knotten en stakket stund.

Rita og Frank Eriksen vandret rundt blant publikum, pratet litt her og pratet litt der før de skulle på scenen. Det er intimt på Ose, på den trange plassen mellom det gamle trehotellet og «låven» som inneholder grendehuset. På plenen er det benker og bord tett i tett fra hotellkjøkkenet opp til den skrånende grusbakken foran scenen der det utrolig nok går an å danse. Artister, publikum og arrangører blir som en stor vennegjeng i dette trivelige miljøet midt i Setesdal.

Crossover

— Flott at folk liker både blues og country, sa Rita Eriksen og røpet at hun har forkjærlighet for de gode tonene. Dermed fikk crossoverpublikummet på Ose både rå og kåt Mississippi-blues, vàre irske «Dimming of the Day» og selvsagt også «Sommerfugl i bur» - som en begeistret publikummer for anledningen kalte kanarifuglen. Da trioen Eriksen med felespiller Ole Zwidorff som vokalist stemte opp med «A man of constant sorrow», var det roots for alle pengene, midt i det mest heilnorske felemiljøet som tenkes kan.

Johnny Augland åpnet sin og bandet Det Gyldne Snitts opptreden med gangaren «Sordølen» på bluesgitar. Gangaren har sin opprinnelse fra bygda tvers over elva for Ose. De gamle felemestrene Dreng Ose og Åkhus'ane ville nok ha nikket anerkjennende til tonene fra sagnet om sordølen som ble halshogget etter kjærlighetsdramaet i øvre Bygland «long time ago».

Reidar Larsen avsluttet blueslaurdagen på Ose.

Etter suksessen denne helgen lover Johnny Augland at det blir blues på Ose neste sommer også. Da vil kanskje festen gå over to dager. Bluesfestivalen på Ose er kommet for å bli.