SIRDAL: Storbonden og Frp-politikeren nederst i Sirdal får i år 491.047 kroner fra staten i produksjonstilskudd.

— Jeg får et bidrag fra staten, men jeg betaler mer inn enn det jeg mottar, sier Ivar Hognestad som sitter som representant for Frp i både kommunestyret, formannskapet og økonomiutvalget i Sirdal. Han representerer partiet som vil redusere overføringene til bøndene dramatisk.

Ivar Hognestad innser at det er urealistisk å kutte overføringene til landbruket helt.

— En viss støtte må det nok være. Det har både USA og EU. Det er nesten ingen land som klarer seg uten, sier Hognestad.

Selv hadde han ikke klart seg uten subsidier.

— Hadde de kuttet støtten over natten uten å kutte i avgifter og gebyrer, hadde det blitt vanskelig å drive.

Urettferdig

Ivar Hognestad tror han ville ha klart seg med langt mindre i overføringer fra staten hvis landbrukspolitikken hadde vært annerledes.

— Staten har for eksempel en sterk priskontroll på korn. De som importerer korn, må betale en avgift til staten. Det fører til mye dyrere kraftfôr for meg enn bønder i utlandet. Jeg betaler dermed omtrent det samme til staten som det jeg får i tilskudd.

Ivar Hognestad er den bonden i Sirdal som får mest i produksjonstilskudd. Men han synes ikke tilskuddene er rettferdig fordelt. De mindre brukene får nemlig mer per dekar og per dyr enn de store.

— Det Frp ønsker er levedyktige bønder. Derfor må mer av overføringene gå til de som driver som heltidsbønder, sier Hognestad.

Og legger til at staten heller kan gi direkte støtte til bønder som vil opprettholde kulturlandskapet.

Til produksjon

Produksjonstilskudd blir gitt uavhengig av hvilke inntekter folk har fra før, og du trenger ikke omsette for mer enn 20.000 i året for å få tilskudd. Det er derfor mange med solide inntekter på lista over de som får tilskudd.

Advokat Bjørgulv Rygnestad i Marnardal får 47.429 kroner i året for å ha 30-40 vinterfôrede sauer.

— Det er helt på det rene at det aldri hadde gått med overskudd hvis jeg ikke hadde fått tilskudd, sier Rygnestad.

Han anslår at han tjener 25-30 kroner timen på å drive med sau. Det er inkludert tilskuddene.

— Det er ikke økonomien som driver meg. Jeg gjør det fordi jeg synes det er interessant og fordi jeg synes det er trist at det gror igjen. Uten tilskudd hadde det gått med underskudd, men det er ikke dermed sagt at jeg hadde sluttet, for det er veldig interessant å drive med, sier Rygnestad.