OSLO: — En teknisk feil gjorde at skipet gikk forover i full fart. Vi hadde da valget mellom å gå til full stopp, eller å svinge hardt til babord for å få stanset i kaia, sier kaptein på «Sjøkurs» , Kai Håndemyr.

Kapteinen valgte dermed det siste, for å unngå å forårsake større skader.

— Hadde vi stanset propellene ville vi drevet rett inn i småbåthavna, hvor det lå fortøyd en rekke dyre småbåter. Skipet vårt lå fortøyd rett ved politistasjonen, og ville ganske sikkert ha smadret båtene deres også, sier Håndemyr.

Da skipet traff kaia hadde det en fart på rundt tre knop.

En av trossene ble revet løs da skipet skjøt fart, noe som resulterte i et knust vindu.

— Trossa havnet i et vindu på politistasjonen, slik at dette knuste, fortsetter Håndemyr.

Takket være kapteinens raske manøver ble skadene etter uhellet ganske små.

- Vel to meter av kaia ble slått inn, men skadene på selve skipet er minimale. Litt maling og oppretting av en bulk i baugen, så er skipet så godt som ny, sier kaptein Håndemyr.

Ingen skadet

— Alt står bra til med både mannskap og elever. Det ble heller ikke store skadene på skipet, og det er nå klarert av Sjøfartsdirektoratet for videre seilas, sier Rolf Egeli ved Sørlandets Maritime vgs.

Det 72,5 meter lange skoleskipet, som tilhører Sørlandets maritime videregående skole, kolliderte med kaia ved skur 30 rett før klokken halv sju i morgen tidlig. Det er nå klarert av Sjøfartstilsynet for videre seilas.

«Sjøkurs» skulle i formiddag vært i Moss i forbindelse med skipets rekrutteringsferd rundt om i kyst-Norge. I Moss var 100 elever klare til å sørlandsskipet i nærmere øyesyn, men på grunn av dagens uhell blir besøket utsatt til januar.

— Vi kaster loss klokken tolv, og seiler videre til Arendal, sier Håndemyr.