MOLDE: 206 av landets kommuner har søndagsvalg i en eller flere kretser. I Elverum opplevde flere valgkretser større oppmøte enn ved både ved forrige lokal— og siste stortingsvalg.

— Folkene fra kretsene var overrasket over frammøtet da de kom for å levere urnene på rådhuset i kveld. Deltakelsen var mye bedre enn de hadde regnet med, sier valgstyrets leder i Elverum, Hans Harviken, til NTB.

I likhet med flere andre kommuner mener han oppmøtet søndag gir håp om høy valgdeltakelse. De som ikke rakk å stemme i kommunene med søndagsåpne valglokaler har muligheten til å gjøre det mandag.

- Bedre

I Molde var det kø utenfor da valglokalet åpnet klokken 15, og det var stor tilstrømning av folk utover ettermiddagen til tross for regnvær.

— Dette er nok et bedre oppmøte den første timen enn det vi har vært vant til tidligere, sier stemmestyrets leder Ingar Aas og nestleder Bitten Linge. De to har voktet urnene i Molde rådhus siden tidlig på 1990-tallet og bør ha sammenligningsgrunnlaget på plass.

I Molde var det direkte ordførervalg i tillegg til kommune- og fylkestingsvalg. Dermed måtte velgerne finne fram til tre lister.

20 prosent flere

I Meldal i Sør-Trøndelag åpnet valglokalet klokken 16, og da var det kø utenfor, forteller stemmestyrets leder Arnljot Ovesen til NTB.

— Vi har hatt rundt 20 prosent større deltakelse i år enn tidligere, sier han.

Han forteller at det har vært flere forhåndsstemmer enn vanlig i kommunen også, og at inntrykket så langt er bedre valgdeltakelse enn vanlig. Skolestrukturen i kommunen har vært den store valgkampsaken, og har engasjert mange.

Alta og Elverum

Også fra Alta rapporteres det om stor tilstrømning av folk søndag ettermiddag.

— Dette lover bra for valgdeltakelsen. Vi ligger litt over nivået fra forrige lokalvalg, men dessverre litt under deltakelsen i stortingsvalget for to år siden, sier stemmestyrets leder Gerd Bull Henriksen i Bossekop stemmekrets, en av kommunens store kretser. Alta hadde fint valgvær søndag.

Jevn strøm

I Svortland krets i Bømlo var det jevnt tilsig av folk søndag, men ingen kø, forteller Norunn Ingvaldsen til NTB. Denne kretsen har 1.943 stemmeberettigede.

— Vi hadde ekstra pågang da vi åpnet og en periode før vi stengte, sier hun.

Også fra Bamble kommune rapporteres det at inntrykket er noenlunde samme oppmøte som tidligere år. Lederen av stemmestyret i Langesund krets, Dag Holmer, kan fortelle at det har vært en jevn strøm av folk siden valglokalet åpnet klokken 13 søndag.