KRISTIANSAND: — Når det har vært en helg med mange tilfeller så snakker vi om det. Hvert tilfelle er ett for mye, og innleggelsene gjør inntrykk, forteller avdelingssykepleier Grethe Dølbakken i akuttmottaket ved SSK.

I løpet av et halvår registrerte de 60 tilfeller av bevisstløse ungdommer (under 25 år) som ble innlagt etter overdoser, nesten utelukkende grunnet alkoholforgiftning. Alle kom fra det med livet i behold.

Bekymret

Nå slår rustjenesten alarm.

— Dette handler om unge som blir så dritings at de må pumpes, og da er det stor fare på ferde. Vi synes tallet er ganske høyt, uttaler informasjonskonsulent Kjell Adolfsen i Risk-rustjenesten i Kristiansand kommune.

For første gang er det hentet ut statistikk fra akuttmottaket, som nå gjøres kjent i en pilotundersøkelse fra rustjenesten.

For gruppen over 25 år var tallet 92, men her utgjør narkotika og tabletter en betydelig årsak.

— De unge som legges inn hos oss har gjerne drukket sprit, som de ikke har kontroll på. De beregner ikke mengde og styrke på det de drikker, og det skyldes nok at de ikke har erfaring med hva de tåler, mener avdelingssykepleier Grethe Dølbakken.

Ingen spøk Å bli lagt inn for pumping er ingen spøk. En ganske tykk, stiv slange blir ført ned gjennom halsen til magesekken. Her spyles det ned vann, som så blir pumpet opp igjen sammen med alkohol som ennå ikke er tatt opp i blodet.

— Det er en ubehagelig seanse. De som har opplevd det husker det nok godt, mener avdelingssykepleieren, som oppgir at ungdom på rundt 20 år dominerer statistikken.

Utsett debuten

Rustjenestens undersøkelse baserer seg på samtaler med 29 personer, både ungdommer og ansatte i politi, barnevern, skoler og helsevesen.

Ett rusmiddel er fortsatt den suverene vinner for aldersgruppen 18-25 år, og brukes helst på fester sammen med venner.

  • Alkoholen er den store greia for folk flest, også de yngre, konstaterer Kjell Adolfsen i Risk-rustjenesten.

Den siste undersøkelsen blant 900 tiendeklassinger i Kristiansand, fra skoleåret 2005/06, forteller at 60 prosent har smakt alkohol. En tidel av disse står for over halvparten av forbruket.

De som debuterer tidligst med alkohol, har ofte foreldre som er mindre restriktive.

— Å begynne å drikke som 12-13-åring er ikke noe sjakktrekk. Da vil man siden ha et vanvittig mye høyere årlig konsum enn en som debuterer i 16-18-årsalderen. Ved å drøye litt, er både hode og kropp i bedre stand til å tåle alkoholen, poengterer Adolfsen.

De som starter tidlig med alkohol, vil hyppigere få problemer og forsøke andre rusmidler.

Hasj er det nest mest brukte rusmiddelet, og tilbakemeldingene tyder på at bruken øker. Også amfetamin og kokain viser en svak, økende tendens, mens ecstasy er på retur i Kristiansand.

Tallene for overdoser ved SSK er et drøyt år gamle, men har ikke vært offentlige før nå. Omfanget skal være noenlunde likt i senere tid, med noen få innleggelser hver helg.