Kristiansand Varmere vann gjør at laksen for tidlig svømmer fra elvene til havet. Dette gjør dem til et lett bytte. — Klimaendringene kan virke negativt inn for laksen, dersom sommertemperaturene i elvene blir høyere. I verste fall kan den høye temperaturen føre til at laksen dør, sier seniorrådgiver i miljøvern i Vest-Agder, Ørnulv Henriksen. UTSATT fisk.

Sur nedbør med påfølgende fiskedød har til nå vært den mest synlige skadevirkningen på det biologiske mangfoldet i Vest-Agder. I tillegg har vi problemer med både vassdragsreguleringer, industriforurensing, oppdrett og lakseparasitt. Laksen er en utsatt fisk, og nå har den fått enda et problem i klimaet. - For å redusere problemene må vi redusere forurensningen. Vi må gjøre vassdragsreguleringene mer laksevennlige, og prøve å holde klimaet stabilt. Vi må i tillegg redusere rømningsfaren for oppdrettslaksen så mye som mulig, sier Henriksen. Til tross for de dystre spådommene, velger Henriksen å se lyst på fremtiden. Enn så lenge i alle fall.- Det er grunn til bekymring. Men jeg vil ikke gå så langt som å si at jeg tror villaksen vil bli utryddet. Jeg velger å være optimist. Men vi har en utfordring foran oss, sier han.Leder i Otra laxefiskelag, Kjell Johnsen, opplyser at de skal ta opp problemstillingen rundt villaksbestanden på neste laksestyremøte. - Vi har et samarbeid med aller relevante instanser, sier Johnsen. må BEGRENSE UTSLIPP.

Forsker ved Norsk institutt for Naturforskning, Nils Arne Vinsten, følger strømmen.- På større sikt kan klimaendringene være en trussel mot villaksbestanden i Norge. Men på kort sikt vil ikke klimaendringene ha så mye å si. Men inntrer denne situasjonen, må vi møte dette problemet med å begrense klimagassutslippene, sier Vinsten.Noen er mer bekymret enn andre. Natur og Ungdom mener det er på tide at vi ser alle problemene klimaendringene vil føre med seg.- Det er ille at villaksen er truet på grunn av overproduksjon av oppdrettslaks som rømmer, og kjempetrist at menneskeskapte klimaendringer skal bidra til noe slikt. Folk må vite faren for at villaksen kan bli utryddet, og at klimaendringene kan ha innvirkning på laksebestanden, sier Malin Jacob fra Natur og Ungdom i Vest-Agder.Sol Gabrielle Larsensol.larsen@fvn.no - 38 11 30 00