KRISTIANSAND: — Det finnes en tradisjonell oppfatning av at man ikke kan bo i byen med barn, og at det er synd på slike barn. Slike stereotype forestillinger provoserer meg, sier Hege Tallaksen, som har treroms leilighet med hage i bakgården i Kirkegata.

Her bor hun med mann, datter, hund og katt.

Fædrelandsvennen skrev i går at folketallet i Kvadraturen vil doble seg i løpet av de neste 10-20 årene, fra 5000 til 10.000. Det skal bygges 3000 leiligheter.

Liker blanding

Kommunen vil legge til rette for nyetablerte, som tradisjonelt rømmer bykjernen idet poden når krabbestadiet.

— De flytter gjerne ut i det øyeblikk ungene er så store at de kryper ut døra. Så kan det være de returnerer når barna er 10-12 år, opplyser rådgiver Ingvald Kårikstad i kommunens byutviklingsenhet.

Befolkningsoversikten per 1. januar i år forteller at det i Kvadraturen - og Eg (som regnes for mer barnevennlig) - til sammen bor 5671 personer. Bare 199 av disse, eller 3,5 prosent, er barn i alderen 0-5 år, desidert på bunnen i kommunen.

Til sammenligning er andelen rundt ti prosent i Randesund og på Hellemyr, Flekkerøy og Strai.

Hege Tallaksen mener det er synd om Kvadraturen bare blir for seniorer.

— Jeg synes det er veldig positivt med et blandet bomiljø. Hvis det bare blir rike 50-åringer i et område, eller for den saks skyld bare barnefamilier, blir det vanvittig ensartet, og man får ikke utvidet horisonten på samme måte, mener småbarnsmoren.

Dyrt i byen

Hun har bodd i Kvadraturen i 12 år, og utelukker ikke at hun vil prøve en bynær enebolig om et par år. Men i så fall er det gode sjanser for at hun flytter tilbake senere.

— Jeg liker veldig godt å ha korte avstander til alt, og slippe å være avhengig av bilen. Jeg kan gå til barnehagen, gå til jobben, og gå tur med hunden i Baneheia, nevner Tallaksen.

ABCenter har omsatt de fleste leilighetene som bygges i Kvadraturen for tiden, og bekrefter at de knapt selger til barnefamilier.

— Kommunen har ikke klart å gjøre byen attraktiv nok med tanke på tilbud for barn og unge, påpeker Svein Engedal, leder for nybyggavdelingen.

Hittil har det også vært svært dyrt i Kvadraturen. Nyetablerte får en romslig enebolig til prisen for en liten leilighet, i et strøk der skoletilbudet er førsteklasses og fritidstilbudet ditto.

Men det at stadig flere 25-30-åringer kjøper leilighet i byen, gjør at situasjonen kan være annerledes om ti år.

— De som skaper en barnefamilie i en leilighet de allerede har kjøpt, tror jeg ikke føler samme trang til å flytte ut, påpeker Svein Engedal.

Kommunen er i gang med et pilotprosjekt om leke- og utearealer for barn og unge i sentrum. Samtidig er man forberedt på å måtte finne ny skoletomt i sentrum.