KRISTIANSAND: Ved neste bystyremøte kommer Vidar Kleppe og Demokratene til å foreslå en dusørordning som Kristiansand kommune finansierer.

Alle som vet noe, oppfordres å melde illegale innvandrere til politiet, mot betaling.

— Dusøren kan være på alt fra 25.000 til 100.000 kroner, ut ifra forholdene, sier Kleppe.

Høyres syvendekandidat, Faisal Aligas, reagerer med avsky når han hører om Kleppes siste utspill:

— En slik ordning er diskriminerende og helt uakseptabel. Hvis man skulle ha en dusørordning, måtte det gjelde alle kriminelle handlinger, og ikke bare for illegale innvandrere, sier Aligas.

— En dusørordning vil føre til økt frykt blant innvandrerne i Kristiansand, fordi mange av de legale innvandrerne kan bli stemplet som illegale, sier Aligas.

Uregistrerte

Kleppe mener at illegal innvandring er forbundet med både alvorlig kriminalitet og trafficking, og at en dusørordning bare vil hjelpe politiet.

— Men vil ikke en dusørordning gjøre at legale innvandrere kan føle seg overvåket?

— Jeg tror at de mange legale og lovlydige innvandrerne i Kristiansand vil støtte dette forslaget, siden de ulovlige innvandrerne snylter på det norske samfunnet. Med en slik ordning vil man få bukt med mye kriminalitet, og jeg tror de vil være like interesserte i dette som andre nordmenn, sier Kleppe.

Kleppe tror at det kan være et stort problem med illegal innvandring i Kristiansand, fordi det er så stor innvandrerbefolkning her, og at mange søker seg til sine landsmenn.

Politimester Bjørn Hareide kan ikke bekrefte at det finnes mange illegale innvandrere i Kristiansand.

— Det ligger i sakens natur at man ikke vet hvor mange illegale innvandrere som finnes, nettopp fordi de ikke er registrerte, sier Hareide.

Hatkampanje

Ordførerkandidat Mette Gundersen i Arbeiderpartiet kommer til å stemme imot forslaget i bystyret.

— Jeg har ikke sans for denne type angiveri mot dusør. Noe av folks samfunnsansvar er å si ifra om illegale forhold, og man skal ikke ha noen belønning i form av penger, sier Gundersen.

— Jeg har ikke så mye mer å si om saken, men bare registrerer hva slags linje høyresiden legger seg på i forkant av valget, sier hun.

— En dusørordning i forhold til kriminelle forhold som Skrik og Nokas- saken er naturlig, men i dette tilfellet er det ikke riktig, mener Harald Hageland i SV.

— Jeg håper det blir nedstemt med bare Demokratenes stemme, sier Hageland.

Sjefdirigent i symfoniorkesteret, Rolf Gupta, reagerte sterkt på Kleppes innvandringspolitikk da debatten dreide seg om ja eller nei til moské.

Også denne gang reagerer han og mener Kleppe bare skaper frykt mellom mennesker:

— Norge er ikke USA, og vi er et samfunn med små forhold. Når en er politiker gjør valgkampen om til en hatkampanje, vet i hvert fall velgerne hvem de ikke skal stemme på, sier Gupta.

Kleppe avviser at det dreier seg om en hatkampanje.

— Dette er et konstruktivt forslag for å luke ut ulovlige elementer fra legale innvandrere som står på og jobber, sier Kleppe.