Kristiansand: 29. august 2005 passerte orkanen Katrina New Orleans i USA. Da stormen hadde lagt seg, var over 1000 mennesker drept, og store deler av byen lagt under vann. De materielle skadene var enorme.

Sårene etter orkanen er ennå ikke leget. Mange fattige hadde ikke forsikret hjemmene sine, og står i dag uten bolig.

Det er her de tolv elevene fra Kristiansand skal hjelpe til. Som en siste praksis, før de skal ut i lære neste skoleår, reiser de nå til USA for i gi et bidrag.

— Det er motiverende å tenke på at jeg skal hjelpe andre, sier Stian Edvin Lervik.

Han er en av elevene som reiser over 16. mai. Nasjonaldagen skal feires i Sjømannskirka i New Orleans. Det var også Sjømannskirka som tok kontakt med lærerne på tømrerlinja på Tangen videregående skole for å hente over elever til oppbyggingsarbeidet. Lærerne Terje Omestad og Jan Aril Osmundsen grep sjansen.

— Elevene får se en del elendighet, men de får også hjelpe de mest vanskeligstilte, sier lærer og pådriver Terje Omestad.

to MILLIONER.

Elevene skal være med på to ulike prosjekter. Noen skal jobbe i det kjente franske kvarteret. Andre skal gjenoppbygge interiøret i et hus som er ødelagt innvendig.

— Begge eierne er syke, og huset er skrelt innvendig, sier Osmundsen.

Arbeidet er i samarbeid med den amerikanske frivillige organisasjonen Habitat for Humanity, og også amerikansk ungdom er med i arbeidet. Osmundsen forteller at over to millioner mennesker ble bostedsløse etter katastrofen.

— Et område på fire ganger Kristiansand er blitt ødelagt, sier Omestad.

BETALER selv.

Terje Omestad forteller at denne turen gir elevene en enestående mulighet til å jobbe utelukkende med takknemlighet som betaling. For det koster elevene å være med på oppbyggingen.

— Elevene får litt støtte fra skolen og en sponsor, men de må finansiere mesteparten av turen selv, sier internasjonal koordinator Linda Stapnes ved Tangen videregående skole.

— Det er verdt det, selv om vi må betale selv, dette er en sjanse man bare får én gang, sier Steinar Schenk.

Onsdag kveld er det tid for en siste samling med elever og foreldre før avreise. Utfordringer de står overfor er klima og eksamen, som skal avvikles når de er der borte.

— Det blir en utfordring når det kan bli rundt 40 grader og en luftfuktighet på 90 prosent, sier Stian Edvin Lervik.

Han og Schenk gleder seg uansett til å reise.

— Like viktig som jobben vi gjør der borte, er det jobben der borte kommer til å gjøre med oss, sier Schenk.

Tekst: Christian Johannessen

christian.johannessen@fvn.no