KRISTIANSAND: — Vi jubler. «Alle» sa vi skulle få nytt hovedbygg, men at vi måtte beholde de gamle, mugne brakkene. Nå rives de og vi får et ekstrabygg på 300 kvadratmeter. Fantastisk, sier rektor Øystein Mosfjell ved Sjøstrand, mens andreklassingene hyler av glede rundt ham.

Rådmann Tor Sommerseth tok spanderbuksene på da han gjorde de siste endringene i budsjettforslaget sitt. Han plusset på ni millioner kroner for å få skiftet ut brakkene på Sjøstrand. Hele skolen skal nå renoveres for 50 millioner kroner. Bygging starter neste høst.

Mange må vente

Dermed gjenstår 14 skoler å renovere i Kristiansand av til sammen 38 skoler:

Fire skoler skal pusses opp neste fire år, foruten Sjøstrand. Det er Øvre Slettheia, Karl Johans Minne, Grim og og Solholmen skoler.

Men ti andre skoler utsettes til etter 2012. Disse er: Voie, Justvik, Torridal (gammel del), Fiskå, Hånes, Heståsen, Kringsjå, Mosby, Vigvoll og Åsane skoler.

Når disse skolene blir reparert, er det i dag ingen som vet. Etter planen skal det skje mellom 2012 og 2018, men høyere rente- og byggekostnader gjør at investeringen på cirka 450 millioner kan komme til å koste både 600 og 700 millioner - og da blir det trøbbel med å finne penger i en kommune som neste år får 3,4 milliarder kroner i gjeld, og allerede er kjent for ekstremt stort investeringsvolum.

— Fra 2010 må vi se på kutt i investeringer. Ellers må vi kutte i tjenestene, eller omtaksere eiendomsskatten, sa rådmannen i går.

For dårlig tempo

— Tempoet i skolerenovering er altfor lavt - og skaper store forskjeller mellom elevene. Vi vil nå kjempe for å få fortgang. 2018 er det altfor lenge til, sier Marit Sanner, som leder Det kommunale foreldreutvalget.

Skoledirektør Marie Føreland avviser at det er store forskjeller mellom skolene, og sier det er en grunn til at det ventes med noen skoler: - Standarden er rimelig god.

Driften neste år videreføres stort sett som nå, bortsett fra det sedvanlige én til to prosents effektiviseringkuttet i alle sektorer (unntatt omsorg).

— At rådmannen igjen kutter to prosent i skolen, vil vi slåss mot. Og jeg håper vi vinner i år igjen, sier Marit Sanner.

Rådmannen svarer med at antall elever reduseres med 300 neste fire år, og at Kristiansand er en av byene i Norge som bruker mest på skole i forhold til utgiftsbehovet.