Utdanningsforbundet avsluttet meklingen med KS sent torsdag kveld. De mener det ikke er grunnlag for å fortsette samtalene i lærerkonflikten.

— KS har ikke forstått alvoret i situasjonen og kom oss ikke i møte. Derfor er det ikke grunnlag for å fortsette meklingen, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied etter at partene hadde vært hos Riksmekleren i over tolv timer torsdag.

— Vår motpart må komme oss i møte på en helt annen måte for at vi skal komme fram til en løsning, sier Lied i en pressemelding.

Også Skolenes Landsforbund, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag avsluttet meklingen med KS.

Ingen avtale om nye møter

Aftenposten får fra begge parter bekreftet at det ikke legges opp til nye møter.

- Vi har løftet på røtter og snudd de store steinene, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsdirektør i KS til Aftenposten.

— Vi har virkelig lett etter et felles grunnlag for å komme ut av denne situasjonen. Alle som jobber med dette er opptatt av den situasjonen vi kommer i fra mandag, når streiken får full effekt. Men vi kom til at det grunnlaget ikke er der nå.

Han vil ikke si noe om hva som viser seg å være vanskeligst.

— Men dere i mediene har jo skrevet mye om dette 7,5 timers kravet, at lærerne skal være mer til stede. Det har vi brukt mye tid på. Vi har blitt ytterligere klar over hva som er vanskelig, sier han.

Fra torsdag kom elever over hele landet tilbake til skolen etter ferien. Foreløpig rammer streiken rundt 130 skoler. Fagforbundene kan trappe opp streiken på fire dagers varsel.

På spørsmål om han nå må tilbake til de styrende organene i KS, svarer Sundnes at han ikke opptrer på egen hånd, men hele tiden har hatt solid backing og god kontakt med dem som gir ham fullmakter.

Klare for opptrapping

Her kan du sehvilke skolersom rammes av streiken.

Gro Paulsen i Norsk Lektorlag sier at hun vil meddele arbeidsgiverne en opptrapping av streiken fredag eller mandag, slik at skolene rammes allerede i neste uke. Hun forteller at det var de sentrale punktene i arbeidstidsavtalen som var vanskeligst. På spørsmål om ikke motparten har beveget seg, svarer hun:

— I hvertfall ikke nok til at vi kan snakke videre.

Utdanningsforbundet har tatt ut over 5.500 lærere i streik og har planene klare for opptrapping av streiken.

- Snudd mange steiner

Bruddet ble et faktum like før klokka 22.30, bare kort tid etter at riksmekler Nils Dalseide hadde fortalt at partene i meklingen hadde en god tone i dialogen.

— Vi har snudd mange steiner. Alle har prøvd å finne en løsning, men det er vanskelig for partene å finne fram til noe alle kan leve med uten at noen har skyld eller kan bebreides for det, sa Dalseide.

Han sa flere ganger i løpet av kvelden at han hadde som et mål å avslutte dagens konflikt og hindre at lærerstreiken skulle trappes opp mandag når de fleste skolene skal ta imot elevene etter sommerferien.

Noen løsning ble det altså ikke torsdag kveld, og det er uklart når partene vil møtes igjen.

- Flikker gamle standpunkter

— Dette handler om at KS ikke forstår alvoret, sier Anne Finborud i Skolenes Landsforbund.

Hun tar med medlemmene i de tre mindre organisasjonene som sa nei til meglingsforslaget allerede i mai, og sier at 80 prosent av lærerne har avvist meglingsløsningen.

— KS har sagt at de vil snu på steinene, men de må flyttes også, sier hun og føyer til at det mest var flikking på gamle standpunkter.

Samordner neste uttak

Torsdagens megling brøt sammen, men det som kom ut av den var at de fire skoleorganisasjonene som er i streik kom nærmere hverandre. Så langt har Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon irritert seg over Utdanningsforbundets sololøp.

Men fredag kommer de til å snakke sammen for å samordne neste streikeuttak. Sannsynligvis meddeles det arbeidsgiverne onsdag, og elevene på skolene som blir tatt ut må holde seg hjemme fra torsdag eller fredag.

Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt, tirsdag er det hovedstyremøte i KS, og organisasjonene håper at presset på arbeidsgiverne er i ferd med å bli så ubehagelig at de høyeste ansvarlig vil gi beskjed om å gi etter.

Kan bli langvarig

For Utdanningsforbundet er det vanskelig å flikke på avtalen 73 prosent av medlemmene stemte ned. Før torsdagens møte lovet leder Ragnhild Lied at resultatet av meglingen skal ut på ny uravstemning. Det kan oppfattes som en trussel mot arbeidsgiverne.

Også i KS vet man nå at stemningen ute på skolene er langt mer opprørt og vanskelig enn det forbundsledelsen var klar over under den vanlige meglingen i mai.

Lied og hennes styre tåler ikke et nytt nederlag. Det kan gi en meget langvarig og skadelig streik.

Fra fagforbundeene får Aftenposten høre at det bare er et poeng i å møtes i helgen dersom KS virkelig er villig til å flytte på steiner, ikke bare snu dem.Medlemmene kan også ha behov for en kraftig opptrapping av streiken for å få opplevelsen av at det resultatet forhandlerne kanskje kommer frem til om en stund er hardt tilkjempet.

Det kan hjelpe på stemmegivningen når de skal si hva de mener på nytt.

Solberg: - Opp til partene

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre understreket torsdag kveld at det er opp til partene å finne en løsning på lærerstreiken.

Solberg og Støre understreket begge at streik er et lovlig virkemiddel i norsk arbeidsliv.

Men der stoppet enigheten.

— Stortinget og regjeringen kan gjøre noe. For vi opplever at det er et sprik i tillit. Lærerne forteller at det er for mye byråkrati, og for liten tid til å gjøre jobben, sa Støre til applaus fra de mange streikende lærerne i salen.

Solberg sa at regjeringen har begynt jakten på tidstyvene i skolen.

— Det er interessant at Ap prøver å gjøre dette til en privatiseringsdebatt, når vi sier at det viktigste for oss er å løfte den offentlige skolen, sa hun da partilederdebatten ble innledet med en duell mellom Støre og Solberg.