KRISTIANSAND: På et møte i formannskapet i Kristiansand på onsdag, fortalte politistasjonssjef Ole Hortemo om arbeidet mot ekstremisme.

— Vi har begynt å jobbe mot muslimske miljøer, og det har hatt en stor effekt. Vi tror at vi gjennom dialog kan minske sjansene for islamistiske miljøer i byen. Gjennom samtaler og grupper har vi kommet et stykke på vei, sa Hortemo til politikerne.

Han fortalte at de bruker mye av de samme metodene som de har brukt for å hindre høyreekstreme miljøer i å slå rot i Kristiansand.

Sine egne

Til Fædrelandsvennen sier Hortemo at de er på vakt mot personer og grupper som fremsetter trusler eller som på andre måter kan være til fare for andre.

Han vil ikke gå inn på enkeltsaker de har jobbet med.

— Vi vil ikke si hva vi konkret har fanget opp. Men vi har uttrykt tydelig bekymring overfor muslimske miljøer, og for at det ikke skal gi seg uttrykk i kriminelle handlinger, fortsetter vi dialogen, sier Hortemo til Fædrelandsvennen.

Han understreker at arbeidet i første rekke dreier seg om å forebygge.

— Hvis ekstreme miljøer får utvikle seg uten motforestillinger, kommer vi på hælene, sier Hortemo.

Disse motforestillingene må komme fra muslimske ledere. Derfor kommer politiet til å fortsette å ha kontakt med disse.

— Det er mye større effekt med muslimske ledere som er tydelige på hva som er akseptabelt enn en politimann som hever pengefingeren, sier Hortemo.

Fædrelandsvennen har også vært i kontakt med personer i de muslimske miljøene i Kristiansand. De forteller at de har hatt møter med PST der tema som mediehåndtering og muslimers holdninger har blitt tatt opp.

Moskeen i Festningsgata har også hatt et eget opplegg for å hindre kriminalitet blant unge muslimer.

Høyreekstreme

Ole Hortemo fortalte om arbeidet mot ekstremisme i forbindelse med at politiet presenterte rapporten "Ungdom og kriminalitet i Kristiansand".

I denne rapporten kommer det fram at enkelte av politiets kontaktpersoner i Kristiansand også har fanget opp høyreekstreme holdninger blant unge.

Ifølge rapporten er det snakk om ungdommer som kler seg som skinheads og som har rasistiske holdninger.

— Det dreier seg om noen få kontaktpersoner som har sett litt flere høyreekstreme uttrykksformer og noen som er bekymret for ungdommers rasistiske holdninger. Men det er veldig smått, det kan dreie seg om en økning fra ingen til noen få, sier Kari Bertelsen fra ungdomsteamet i Kristiansand.

De samarbeider med 27 kontaktpersoner i Kristiansand som jobber med barn og unge.

Tryggere

Selv om det er flere trekk i kriminalitetsbildet som bekymrer politiet, har det likevel vært en sterk nedgang i antall kriminelle handlinger utført av unge under 18 år.

I 2009 var det over 700 saker med lovbrytere under 18 år. I 2012 var tallet 462 saker. Kari Bertelsen sier til Fædrelandsvennen at de etter 2010 ble langt flinkere til å konsentrere seg om gjengangerne.

— Kristiansand har blitt en tryggere by for mange, sa Ole Hortemo til formannskapet.