KRISTIANSAND: — Fruktdyrkere bør få samme mulighet som mindre bryggerier og brennerier. Vi sier ikke fritt fram til hjemmebrenning, men kan tenke oss at enkelte kan drive med dette på lisens, sier Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen.

Han er ikke lenger leder av partiet som han grunnla for 11 år siden.

Nå er han sentralstyremedlem, og ikke minst listetopp i Vest-Agder.

— Sørlandet skal tilbake på den rikspolitiske dagsordenen. Der har vi ikke vært siden Jon Lilletuns dager. Jeg er klar til å ta jobben. Stem på meg, og jeg vil være din ombudsmann. Vi har verdens beste partiprogram, i alle fall i Norge, sa Kleppe til landsmøtet.

De nær 130 utsendingene vedtok å arbeide for to nye regjeringsposter. En sikkerhetsminister og en rus— og psykiatriminister. Partiet vil også la politiet benytte fotlenker for å få bedre kontroll over kriminelle miljøer, det vil innføre brukerombud i alle kommuner, og det vil få utredet alle langtidslediges restarbeidsevne.

Dessuten skal staten spandere førerkort for videregående elever, hvis partiet får det som det vil. I så fall skal også all bompengeinnkreving avskaffes.

Dessuten vil Demokratene ha flere rasteplasser for tungtransport og panteordning for lyspærer.

Fikk sparken

Landsmøtet fikk en spesiell opptakt. I vinteren skrev generalsekretær Jens Petter Waade på Facebook at han ville dra til landsmøtet i Kristiansand og si opp jobben. Dette oppdaget partileder Elisabeth Rue Strencbo. Hun sendte ham en mail, og skrev at han ikke trengte å ta bryet med å komme. Han var allerede oppsagt.

— Det var ingen vits å bruke 8-10.000 kroner fra en slunken partikasse på å dra fra Troms til Kristiansand for å gjenta seg selv. I motsatt fall fikk han betale tur og opphold selv, sier Elisabeth Rue Strencbo fra Vestfold.

Det gjorde ikke Jens Petter Waade, som ble generalsekretær i april i fjor.

Og Demokratene vil ikke bruke tid på å finne en erstatter.

— Partiledelsen er ypperlig som den er. Vi trenger ingen generalsekretær, sier Vidar Kleppe.

Navnet hans er også å finne på sjuendeplass i Østfold og femteplass i Vestfold.

— Vi er innstilt på å stille lister i alle fylker, sier Elisabeth Rue Stencbo, en partileder som i følge seg selv jobber gratis i 75 prosent stilling. Hun er også listetopp i Vestfold.