KRISTIANSAND: — Dette hersker det mye forvirring om, men la det være klinkende klart at det er strengt forbudt å legge teinene i sjøen før mandag 3. oktober klokken 08.00, sier regionleder Eiler Schiøtz i Norges Fritids- og Småfiskeforbund.

— Det er helt riktig, bekrefter Signe Tønnessen ved Fiskeridirektoratet Region Skagerrakkysten, og viser til Fiskeridirektoratets lovverk:

«Utløper fredningstiden lørdag eller søndag skal første fiskedag utsettes til den første påfølgende hverdag kl. 08.00». § 34 a) 2 i Kapittel VI.

— Da hjelper det ingen ting om 1. oktober denne gangen faller på en lørdag. Ingen har lov til å sette ut, advarer regionformann Eiler Schiøtz og nestleder Geir Trondsen. De tror at så mange som 80 prosent av hummerfiskerne ikke er klar over at loven er slik.

De to i Norges Fritids- og Småfiskeforbund advarer forøvrig mot bruk av flytetau i hummerfisket.

— Det er livsfarlig, og svært fort å få i propellen for småbåtene. Med ruskevær tett ved land kan det i verste fall bli katastrofalt, sier Trondsen. Redningsselskapet har for første sesong etablert fartøy i Kristiansand, og skipper Atle Logstad er spent på hvordan går når hundrevis av hummerfiskere skal ut i ruskeværet.

— Også vi advarer mot flytetau. Det har ingen ting å gjøre på hummerteinene, sier Logstad.

— Det siste punktet er å merke dobbene med navn og telefonnummer. Du kan risikere bøter og beslag av teinene dersom du bare merker dobbene med båtens registreringsnummer, sier Schiøtz.

Får du motortrøbbel i ruskeværet, kan du ringe 120. Da koples du direkte til Rogaland Radio eller Tjøme Radio, som setter deg i direkte kontakt med nærmeste redningsskøyte.