I alt 40.000 europeere i 17 land er blitt spurt om hvordan de vurderer sine liv fra sin egen lykke til hvor fornøyd de er med offentlige velferdsgoder. Nordmenn er blant dem som er mest fornøyd med sine egne liv og synes de er lykkelige, skriver Aftenposten.

Når de 2.000 spurte norske deltakerne blir bedt om å rangere livet som en helhet på en skala fra 1 til 10, ender nordmenn i snitt på 7,7. Det gir Norge en 6. plass i undersøkelsen.

– Folk er ofte mer fornøyd med sitt eget liv enn med utenforliggende ting som velferdssamfunnet. Det er enklere å klage på ting som ikke slår tilbake på deg selv, sier Karl Halvor Teigen, professor i Psykologi ved Universitetet i Oslo.

Teigen mener at vi er nær toppen i fornøydhet i dette landet, selv om vi ikke ligger helt øverst på lista.

– Vi må huske at dette er en liste med de 17 mest privilegerte land i verden. I den gruppen er vi i øverste halvdel, sier Teigen.

Nordmenn havner på 8. plass i fornøydhet med helsevesenet og en 3. plass når det gjelder skole. Vi ligger på 4. plass i tilfredshet med økonomien.

Selv om nordmenn er fornøyde, blir vi slått av våre naboer i sør. Danskene er på topp når det gjelder tilfredshet i undersøkelsen. Topplasseringene deler de med Finland, som er mest fornøyd i Europa med landets skoletilbud.

Lista ser slik ut: Danmark, Finland, Sveits, Luxembourg, Sverige, Norge, Belgia, Østerrike, Spania, Storbritannia, Slovenia, Tyskland, Hellas, Tsjekkia, Polen, Estland og Portugal.