OSLO: Etter at Oslo kommune sa endelig nei til den kontroversielle statuen av kong Olav, kastet et helt kobbel av andre kommuner, privatpersoner og organisasjoner seg inn på banen.

Knut Steen kunne velge og vrake i nærmere 30 tilbud. Men da det ble kjent at utgiftene var på 2 millioner kroner pluss frakt, falt mange av, skriver Kommunal Rapport.

I februar reiser billedhoggeren selv rundt i landet for å finne den mest egnede plassen.

Samtlige finalister ligger langs kysten, fra Sandefjord til Lofoten. Ett av stedene er Marstein fyr i Austevoll kommune sør for Bergen. Magnus Stangeland i fyrets interimsstyre leker alt med tanken om å arrangere turer til statueområdet og gjøre det til en kulturell møteplass.

De ni kommunene er Tønsberg, Sandefjord, Lindesnes/Spangereid, Austevoll/Marstein fyr, Fjell, Gulen/Skjerjehamn, Vågsøy/Måløy, Herøy og Moskenes/Reine.

Knut Steen selv vil ikke peke ut noen favoritt før han har tatt de aktuelle stedene nærmere i øyesyn.

– Men jeg er mest fascinert av å få den opp nordpå. Etter alt som har skjedd, synes jeg den skal stå litt værhardt til, humrer Steen.

Kunstneren gleder seg stort over responsen etter at Oslo kommune sa nei.

– Jeg er jo blitt berømt, ler Steen, som nå bare smiler av saken som kostet ham seks år med arbeid, skuffelser og frustrasjon.

Steen tar sikte på å kåre en vinner før påske. Går alt etter planen, avdukes statuen på selveste 17. mai.