LILLESAND: — Å få en fylkesgrense mellom Lillesand og Grimstad fra 2008 - bare to år før vi etter planen skal bli en region - vil være veldig alvorlig for min egen arbeidsplass - Møglestu videregående skole. En søknad nå vil føre til en rasering av skolen. Per i dag er 110 elever, det vil si 28 prosent av alle skolens elever, fra Grimstad/Arendal og lenger østfra. Ingen vil vel for alvor tro at Aust-Agder fylkeskommune vil kjøpe de plassene om vi blir en del av Vest-Agder fylke? Møglestu kan rett og slett ikke leve med ei fylkesgrense øst for oss i to år. Jeg nekter å tro at flertallet her i kveld vil gamble med skolen vår. Papirene til denne saken bekrefter at saksbehandleren ikke har satt seg inn i den problemstillingen. Skolen ser imidlertid svært alvorlig på konsekvensene, fremholdt Geir Ulf Gauslaa (SV) fra bystyrets talerstol i går kveld, og foreslo å utsette hele saken. Det forslaget falt med sju mot 22 stemmer.

— Det er veldig beklagelig at Gauslaa ikke har kommet med alle disse opplysningene om Møglestu tidligere. Men jeg vil likevel ikke si at kveldens avgjørelse tas på et sviktende grunnlag. Visst har vi tenkt oss om. Vi har et bo- og arbeidsfellesskap med Kristiansand, og vi vender nesa mot vest. Noen har sagt at vi vil bli en utkant i Vest-Agder. Men det blir vi ikke, fordi vi ligger helt inn til Kristiansands grense.

Da det kom til votering var det SVs fem representanter og Sps to representanter som stemte mot administrasjonens forslag om at Lillesand kommune søker seg vestover slik at kommunen inngår i Vest-Agder valgdistrikt ved fylkestingsvalget i 2007. Den åttende representanten som stemte mot, var Eva-Kristin Eriksen (Ap) - som valgte å bryte med sin gruppe:

— Mange ble skuffet da arbeidet med fylkessammenslåingen strandet i fjor. Lillesand har en naturlig tilhørighet til Kristiansand. Jeg har derfor forståelse for at man kan bli så frustrert at man vil søke seg til Vest-Agder. Jeg mener likevel en slik søknad nå er feil vei å gå, det er målet om regioner vi nå må jobbe mot. Jeg er dessuten redd for at vi vil befinne oss i et ingenmannsland mens søknaden behandles. Og behandlingen kan ta tid - inntil to år, sa Eriksen.

Kommentaren om ingenmannsland ble kraftig tilbakevist av flere politikere, blant andre ordfører Arne Thomassen (H), som viste til både Knutepunkt Sør-samarbeidet og ATP-samarbeidet. Oddvar Abrahamsen (H) mente på sin side at nettopp fordi grensene i fremtidens regioner ennå ikke er satt, så er det viktig at Lillesand posisjonerer seg allerede nå og viser hvor man vil høre hjemme. Han viste også til at både ungdoms- og eldrerådet har uttalt seg i saken, og de vil også inn i Vest-Agder.

— Debatten her i kveld er et bevis på at saken ikke er godt nok utredet. Hvis vi søker overgang nå, så søker vi på et veldig svakt grunnlag. Hva er det egentlig som er så fortreffelig med Vest-Agder? Jeg synes alle argumentene bare går på hvor misfornøyde man er med Aust-Agder, sa Signe Ann Jørgensen (SV), mens Jørn Brodwall (SV) advarte mot Tuppen og Lillemor-syndromet som vil oppstå mellom Lillesand og Aust-Agder dersom Lillesand får nei på sin søknad om å skifte fylke. Aps Åshild Martinussen er på sin side ikke i tvil om at Vest-Agder vil ta imot Lillesand med åpne armer, hvorpå Brodwall svarte:

— Ja, så kan det hende de vil ha oss. Men spørsmålet vi må stille er hva kan de gi oss?

Hvordan innbyggerne i Lillesand skal få si sin mening, ble overhodet ikke debattert i går kveld, men Tor Audun Danielsen (V) gikk på talerstolen og sa at hans parti mener en opinionsundersøkelse er mer enn nok, en folkeavstemning vil ifølge han bli en altfor dyr affære.