1.280.529.782 kroner var verdien av den norske oljeformuen per. 30. september i år. Altså 1.280 milliarder kroner. Eller 1,28 billioner kroner.

– Det er en pen sum, bemerker visesentralbanksjef Jarle Bergo, før han på sedvanlig nøkternt vis skynder seg å tilføye:

– I forhold til gjennomsnittsinntekten er det vel ikke mer enn en årslønn per. innbygger.

Det har vært en god høst for oljefondet. Avkastningen i tredje kvartal var på 3,2 prosent. Fondet økte med 97 milliarder kroner på tre måneder.

Doblet

Det er omtrent det dobbelte av hva som har vært gjennomsnittsavkastningen i de årene fondet har vært i virksomhet. Bergo er tilfreds, men han tar ikke av.

– Vi er glade for dette, men vil understreke at vi må vente betydelige variasjoner i kvartalsresultater fremover i tid, sier han.

Oljefondet vokser raskt som følge av stor tilførsel av nye oljeinntekter og god avkastning på investeringer i kapitalmarkedene.

Kronehjelp

Siden årsskiftet er fondet tilført 265 milliarder kroner. 166 milliarder kroner er oljeinntekter. 92 milliarder kroner er avkastning på investeringene i kapitalmarkedene. En svekkelse av kronekursen har økt fondets verdi med ytterligere 7 milliarder kroner.

Mens avkastningen på oljefondets obligasjoner i tredje kvartal var negativ med minus 0,1 prosent, var det en vekst i aksjeporteføljen på 8,2 prosent.

3.000 selskaper

En sterk oppgang for oljeaksjer og japanske aksjer bidro kraftig til fremgangen i tredje kvartal.

Oljefondet er inne i mer enn 3.000 selskaper i 27 land. Rundt halvparten av aksjene er notert på børser i Europa, en tredel i USA og knapt 7 prosent i Japan.