LILLESAND: — Kommunale saker som omhandler skjenking av alkohol preges ofte av uvitenhet om alkoholloven og dens bestemmelser. Så vel politikere som kommuneansatte burde gjennomført et skjenkekurs for å unngå feil saksbehandling og misforståelser, mener distriktssjef i Reiselivsbedriftenes Landsforening, Jørgen Aall Flood.Denne uken har han kurset 120 hotell- og restaurantansatte som enten er skjenkebestyrere eller stedfortredere. Kursdeltagerne kommer fra Agder-fylkene og Telemark. I går satte hotelleier Christian Borchgrevink seg på skolebenken.- Selv om en har lang fartstid i bransjen, skal en ikke sette seg på sin høye hest og tror at en vet alt. Jeg tror bransjen har stor nytte av et skjenkekurs med påfølgende eksamen. Ingen næring er vel så regulert og fokusert på som oss. Alkoholloven er komplisert. Det gjelder å være oppdatert for å unngå fallgruver, sier Borchgrevink til Fædrelandsvennen.- En av misforståelsene i bransjen er at det ikke er lov å skjenke alkohol på valgdagen. Det er feil. Det er ikke lov å selge øl i butikkene på valgdagen, men det er lov å skjenke øl og vin på skjenkesteder. En slik misforståelse koster penger, sier Flood, som mener bransjen preges av misforståelser og myter.For at kursdeltagerne skal bestå kunnskapsprøven må 16 av i alt 21 spørsmål om alkoholloven være korrekt besvart. Uten godkjent bevis kan skjenkestedet miste sin bevilling. Men Flood minner om at dårlig kunnskap om alkoholloven også kan føre til inndragning av bevilling for en kortere periode, eller i verste fall for godt.- Sanksjoner mot et skjenkested kan få store økonomiske konsekvenser. Næringen har også en forpliktelse til å kjenne alkoholloven best mulig. Det å være skjenkebestyrer eller stedfortreder er et stort ansvar, mener Flood.Den nye alkoholloven trådte i kraft 1. januar 1998, men det er først i år kravet om kunnskapsprøve og eksamensbevis må etterkommes. Alkoholloven har en rekke endringer.En av de viktige er en generell bestemmelse om at ingen skjenkesteder kan skjenke etter kl. 03 om natten. Derimot kan hotellgjester kjøpe øl og vin hele døgnet på overnattingsstedet.En annen generell bestemmelse er at alt konsum av alkohol skal opphøre en halv time etter skjenketidens utløp. Videre er det nå skjenkestedet som har skjenkebevilling og ikke skjenkebestyreren.