Oslo (NTB): I dag lever 315.000 mennesker på uføretrygd her i landet, noe som ifølge Statistisk sentralbyrå er ny rekord. Staten bruker 44 milliarder kroner på uføretrygd i år, skriver Aftenposten.

– Politikerne har satset på arbeidslinjen, men det er i virkeligheten trygdelinjen som seirer. Vi har mange eksempler på folk som blir syke, mange føler seg presset ut og det er mange måter å gjøre det på. Til tross for at de kan arbeide, ender de opp i ufrivillig uføretrygd, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Hardere marked

Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener at arbeidsgivere og myndigheter må jobbe sammen for å tilrettelegge arbeidet bedre for dem som har det vanskelig.

– Arbeidslivet er blitt et hardere marked med økt press. Dette er tøffest for dem som i utgangspunktet har det vanskelig, og mange føler derfor at de ikke holder mål. Vi må sørge for at arbeidet kan tilpasses dem som trenger det, sier kommunal— og arbeidspolitisk talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Arbeiderpartiet til NTB.

Schjøtt-Pedersen mener at større muligheter for midlertidig ansettelser og økt mulighet til overtid, er faktorer som gjør arbeidslivet vanskelig for syke mennesker.

Forpliktelser i IA-avtalen

Statssekretær Helge Eide bekrefter at det er et stort potensial i arbeidslivet for å gjøre mer for å motvirke at flere personer går over på uføretrygd. Han tror imidlertid at mye kan gjøres gjennom IA-avtalen om inkluderende arbeidsliv.

– Når myndighetene og partene i arbeidslivet skal snakke sammen om hvordan arbeidet med IA-avtalen skal videreføres etter nyttår, er det viktigere med klarere forpliktelser for hvordan vi kan nå målet med å inkludere flere yrkeshemmede i arbeidslivet, sier Eide til NTB.

– Ubrukte ressurser

Ifølge SSB har tallet på funksjonshemmede og kronisk syke som har jobb, sunket med 14.000 siden 2000. Professor i trygdemedisin Dag Bruusgaard sier at arbeidsgivere har liten evne til å tilpasse seg syke mennesker. Han mener de uføretrygdede sitter på store ubrukte ressurser.

– Hvis antall uføretrygdede skal ned, må arbeidslivet klare å nyttiggjøre seg det potensialet. Løsningen er ikke at legene skjerper seg og uføretrygder færre, sier han. (©NTB)