– Det ligger an til å bli flere sommerjobber i år enn på flere år. Vi må tilbake til årene rundt 2000 for å finne like stor etterspørsel etter arbeidskraft, sier analysesjef Hans Kure i Aetat til NTB.

Det er registrert gode tider og høy aktivitet. Spesielt i bransjer som etterspør den typen arbeidskraft som sommervikarer gjerne tilbyr. Det er mer fart i bygg og anlegg, i reisevirksomheten og i varehandelen fordi folk har bedre råd og handler mer.

Bare i mars ble det registrert 3.328 ledige jobber og det er 21 prosent flere enn på samme tid i fjor.

– Denne økningen gjenspeiler at det etterspørres flere folk, sier analysesjefen.

Svart arbeid

Mange unge får sitt første møte med arbeidslivet om sommeren. De er uerfarne og ofte ikke bevisst sine rettigheter som arbeidstakere.

– Det er tradisjonelt innen servicebransjen vi finner arbeidsgiverne som er verstinger. Hotell— og restaurantbransjen peker seg ut hvert år, sier sommerpatruljeansvarlig Robert Hansen i LO til NTB.

I ukene 25, 26 og 27 legger LOs sommerpatrulje ut på veien for å sjekke arbeidsforholdene.

– Sørg for at du får en arbeidsavtale. Det skal være en skriftlig kontrakt. Dette er viktig, for den er grunnlaget for hele arbeidsforholdet. Kontrakten skal omfatte lønn og arbeidstid, sier Hansen.

Det er også viktig å påse at arbeidstakeren mottar lønnsslipp.

Slippen er kvittering og bevis overfor skattemyndighetene på at skatten er trukket. Det har skjedd at arbeidsgiveren trekker folk for skatt, men putter pengene i egen lomme.

– Få du ikke lønnsslipp kan det tyde på at det dreier seg om svart arbeid, sier sommerpatrulje-sjefen.

Utlandet

Sommerjobbsøking er de uformelle kanalers store marked. Tradisjonelt er det slekt og venner som skaffer sommerjobber.

Aetat har en tipsliste på hjemmesidene sine. Der er lenker til Aetats kontorer, til Dagsen, som tilbyr korttidsjobber og vikarbyråene.

– Start snarest, de beste jobbene går først og oppsøk aktuelle bedrifter personlig. Tenk gjerne strategisk, om dette kan være en fremtidig arbeidsplass, anbefaler Aetat.

Det går også an å søke sommerjobb i utlandet. Dette kan Aetat hjelpe deg med via jobbdatabasen Eures.

– Det utenlandske arbeidsmarkedet kan by på mange og nye jobbutfordringer, i tillegg til å gi muligheten til å bli kjent med nye språk og kulturer, sier Eures-konsulent Carmen Dahl i Aetat.