Beirut/Oslo: – Hva mener du med at Hitler hadde rett?

– De er sånn, sier palestineren, og viser med hendene noen edderkopplignende bevegelser som skal vise at Israel, eller jødene, er noen krypende vesener som stadig utvider sitt område og underlegger seg andre. Dette er ikke noe han har lest seg til, forteller han. Han vet det av egen erfaring.

Iran, Hamas m.fl.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har sjokkert deler av verden med sine tre taler i løpet av få uker. Han benekter jødeutryddelsen i Europa og har gjentatt at Irans mål er å utslette Israel. «Israel må slettes fra kartet,» sa presidenten i landet som mistenkes for å planlegge å anskaffe atomvåpen.

Hamas, som er i ferd med å bli den største palestinske gruppen, har også utslettelse av Israel på programmet. Hamas’ prinsipprogram, eller charter, gir «jødene» skylden for å ha stått bak både den franske og russiske revolusjon, første og annen verdenskrig. En internasjonal jødekonspirasjon forsøker å erobre verden, ifølge gruppen

Bevisene for galskapen finner Hamas i «Sions vises protokoller», et skrift som trolig ble utarbeidet av den russiske tsarens hemmelige politi for å sverte jødene og legge grunnlag for forfølgelse. Hitler sørget for å trykke det opp i flere opplag som ledd i sitt propagandaarbeid.

Men Iran og Hamas er ikke alene. Populære såpeoperaer på arabiske TV-kanaler har spredd rasistisk jødehat til massene. Skolebøker i de palestinske områdene har gjort det samme. Mytiske forestillinger om jødene som folkeslag har krøpet under huden på store masser i araberverdenen.

Trusselen om å utslette jødene får likevel liten plass i norske og vestlige medier som dekker Midtøsten-konflikten.

– Ønsketenkning

– Et utslag av ønsketenkning, sier Håkon Harket, medforfatter av boka «Jødehat» som utkom på norsk i høst, om den manglende oppmerksomhet jødehatet har vært viet i norske og vestlige medier gjennom mange år, inntil Irans president kom med sine uttalelser de siste ukene.

– Korrespondenter og andre kan jo ikke unngå å kjenne godt til dette, men tolker det som tomt snakk som vil forsvinne om undertrykkelsen forsvinner. Tendensen er at den israelske retorikken dramatiseres, mens den antiisraelske avdramatiseres, også når den er antisemittisk i klassisk forstand med konspirasjonsteorier basert på «Sions vises protokoller».

Harket mener dagens jødehat i Midtøsten skiller seg tydelig fra holdninger man finner i klassisk islam, der jødene ble sett på med forakt, men ikke som konspiratør.

– Det kristne bildet av jøden som farlig er gradvis blitt overtatt av islam. Det henger naturligvis sammen med etableringen av Israel. Rammene er dels en interessekamp, dels en ideologisk kamp mot nærværet av en jødisk stat. I denne situasjonen er antisemittiske tvangstanker om jøder som i Europa er tabuisert av holocaust, blitt overtatt av radikale islamister og satt i fritt spill. I Midtøsten finnes det intet tilsvarende tabu, sier han.

Nasjonalist

– Jeg får frysninger på ryggen når jeg hører Irans president, men først og fremst hører man en beinhard nasjonalist som vil samle folket mot en felles fiende, sier førsteamanuensis Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo. – Ikke alt han sier må tolkes som jødehat.

Heller ikke Hamas’ retorikk vil hun ta for bokstavelig.

– Det er ikke uten videre sånn at de hater og vil utrydde alle jøder, sier hun.

– Selvmordsbombene er ikke rasistisk motivert. Aksjonene er rettet mot staten Israel.

Henriksen Waage mener at opphevelse av okkupasjonen av palestinske områder ville fjernet mye av grunnlaget for jødehatet og at det stadig vokser.

– Men talene til Irans president er farlige. De nærer en grumsete tankegang som allerede er til stede i befolkningen. (©NTB)