Ettårsmarkeringen startet i Aceh-provinsen hvor tsunamien rammet først, klokka 8.16 lokal tid for ett år siden. Innbyggerne avholdt våkenetter for de døde i provinsens moskeer natten igjennom.

På morgenkvisten 2. juledag ledet Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono en minnehøytidelighet.

– La oss bøye våre hoder i stille bønn for de hundrevis av tusen som mistet livet som et resultat av tsunamien 26. desember i fjor, sa presidenten.

– Må de hvile med Gud i sikte, sa presidenten før han ba om ett minutts stillhet for ofrene.

Minst 131.934 mennesker omkom i Aceh og 37.066 klassifiseres fortsatt som savnet. Minst en halv million mennesker ble hjemløse.

Forent i bønn

I Sri Lanka hang flaggene på halv stang og statsminister Mahinda Rajapakse ledet folket i to minutters stillhet. Hinduer, kristne, muslimer og buddhister var samlet i felles sorg i landsbyen Peraliya, sør i landet, hvor tusen personer mistet livet da toget de satt i ble truffet av flodbølgen.

Også på Thailands strender samlet tusener av pårørende seg. Norske pårørende var i Khao Lak hvor de gjennomførte individuelle minnestunder. På stranden nedenfor Blue Village i Khao Lak gjennomførte rundt 50 svensker en uformell minnestund.

– Det er en utrolig vakker deg, med strålende solskinn. Trolig er det akkurat samme vær som det var for ett år siden. Vannet er veldig stille, rolige dønninger slår inn, sier den svenske presten Lennart Hamark til nyhetsbyrået TT.

Hvite orkideer

Markeringen i Thailand startet tidlig på morgenkvisten med nedleggelse av hvite orkideer og blomsterkranser på strendene hvor tsunamien rammet ferierende og lokalbefolkning for ett år siden.

Klokka 10.10 lokal tid, 4.10 norsk tid, ble det avholdt ett minutts stillhet. Sjøen var blikkstille, i sterk kontrast til situasjonen for ett år siden.

– Tsunamien har endret livene til utallige mennesker her og i utlandet. På vegne av det thailandske folk og regjeringen ønsker jeg å uttrykke våre dypeste kondolanser til alle som har måttet lide, sa Thailands visestatsminister Somkid Jatusripitak under en minnemarkering i Bang Nieng.

220.000 døde

Nesten 5.400 personer mistet livet i Thailand, rundt halvparten av ofrene var utenlandske turister. Tolv land i regionen ble rammet av tsunamien og over 220.000 mistet livet.

FNs generalsekretær Kofi Annen mener at verden fremdeles sliter med å få bukt med katastrofen og påpeker at utfordringene for verdenssamfunnet fremdeles er mange.

USAs president George W. Bush beskriver ettårsmarkeringen som en sorgens dag. Samtidig understreker han at menneskehetens historie gir flere eksempler på folks motstandskraft og evne til å reise seg igjen.