EVJE OG HORNNES: — Når vi nå får bredere og bedre riksvei 9 gjennom Setesdal, får vi også en farligere vei med mye tungtrafikk og til dels farlig last. Det stiller enda større krav til katastrofeberedskapen i Setesdal enn før. Vi i brannvesenet er som poteten, vi skal kunne brukes til alt som har med katastrofer og brann å gjøre, sier brannsjef Jerry Remme i Setesdal brannvesen IKS til Fædrelandsvennen.

4901 kvadratkilometer

Fra Bykle og Telemarks grense i nord til grensen mellom Iveland og Vennesla i sør er det om lag 22 mil. Arealet er 4901 kvadratkilometer. Overoppsynet med beredskapen i dette området har man fra Evje.

  • Brann- og katastrofeberedskapen i Setesdal er blitt bedre etter omorganiseringen da Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes og Iveland kommuner ble ett branndistrikt, sier brannsjef Jerry Remme i Setesdal brannvesen IKS.

De 8000 innbyggerne i Setesdal har nå 90 deltidsbrannmenn og fem heltidsansatte brannmenn til å passe på seg.

— Alle fem kommunene har sine brannstasjoner og materiell som før, meldingstjenesten er topp og kommunikasjonen svært bra, forsikrer Remme.

Når det tidligere var slik at den lokale brannsjef først på brannstedet vurderte hvorvidt brannvesenet i nabokommunen skulle tilkalles, er det i dag automatikk i dette når alarmen går.

— Publikum skal selvsagt forholde seg til telefonnummer 110 som før, understreker brannsjef Remme.

Ny brannlov

Samarbeidet mellom de fem kommunene i Setesdal er oppstått på grunnlag av den nye brannloven fra 2002. Det er ikke lett for en enslig kommune med 850 til 1500 innbyggere å være på topp utstyrs- og kompetansemessig for enhver situasjon. Samlet er imidlertid dette på topp i Setesdal nå, mener Remme.

Han viser til katastrofeberedskap med lenser mot vassdragsforurensing i Bygland, skredutstyr i de øverste Setesdalskommunene, felles overordnet vakt for sykehjemmene, hotellene, riksvei 9 med stadig større tungtrafikk og økt turistransport, samt fokus på elva Otra der riksveien stedvis går svært nær.

Hyttefeiing

Setesdal brannvesen driver også forebyggende arbeid. Tilsyn med barnehager, hoteller, bedrifter, sykehjem og lignende er høyt prioritert.

Feierne har ansvar for å feie skorsteiner og ildsteder i om lag 3700 privatboliger. Setesdal har like mange hytter som privatboliger. Der er det ikke pliktig å feie skorsteinene i dag.

— Vi vil forsøke å tilby fagmessig feiing og tilsyn til hyttefolket også. Det skal de kunne få mot å betale samme avgift som huseierne. Vi vil også bistå med utlån av utstyr til dem som ønsker å feie skortsteinene sine selv, sier Egil Kvitne, leder av forebyggende avdeling i Setesdal brannvesen IKS.

— Og husk forbudet mot å gjøre opp ild i utmark i tiden 14. april til 15. september. Det er absolutt, sier Remme.

— Men de fleste som søker oss om å få lov til å fyre opp et bål, får søknaden innvilget, legger brannsjefen til.

johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no