RISØR: Det var NRK Sørlandet som først omtalte saken.

Byggeplanene ble vedtatt slik det ble søkt om, og kronprinsparet får derfor bygge en ny hytte på 110 kvadratmeter. I tillegg vil det bli bygget et anneks, ifølge redegjørelsen fra arkitekten Snøhetta, som søkte på vegne av kronprinsparet.

Innenfor 100-metersbeltet

Kronprinsparet har ønsket å rive og bygge større, samt å flytte hytta. De har også søkt om å lage en mer brukervennlig hytte, som kan brukes større deler av året. Det kom fram i en søknad om dispensasjon til Risør kommune i november i fjor.

Slik vil den nye hytta på Flatholmen bli seende ut. Foto: Snøhetta Oslo AS (illustrasjon)

Hovedregelen etter plan- og bygningsloven er at det er byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjø og vassdrag. Byggeforbudet kan fravikes gjennom dispensasjoner, og det er det kronprinsparet har søkt om, og fått innvilget.

Fikk unntak av sikkerhetshensyn

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit får bygge en atskillig større terrasse enn andre hytteeiere i området. Terrassemålene skal i utgangspunktet ha en grense på 40 kvadratmeter.

Terrassen som nå er 103 kvadratmeter blir utvidet til 120 kvadratmeter. Kommunestyret var enige om å si ja til et unntak av terrassemålene av hensyn til sikkerhet og spesielle behov.

Kronprinsparet har eid hytta i Risørs skjærgård siden 2008 og betalte i sin tid ni millioner kroner for eiendommen. Dagens hytte er på 58 kvadratmeter fra 1960- tallet med enkel og eldre standard. I tillegg er det et båthus på 13 kvadratmeter.

Kronprinsparet søkte om å få bygge ny hytte på Flatholmen i Risør. Nå er søknaden innvilget. Foto: Berit Roald / NTB