MANDAL: — Det fører til at mange kvier seg for å dusje, ja, for å ha gym i det hele tatt, sier Stein Ole K. Varhaug og Kaia Vatnedal i elevrådet.

Elevrådet og skolens ledelse har nå skrevet brev til Mandal kommune med bønn om at noe blir gjort med de elendige garderobeforholdene som faktisk bryter med opplæringsloven, der det heter at det fysiske miljøet skal være i samvær med de faglige normene.

— Det kan man trygt si ikke gjelder her, sier kontaktlærer for elevrådet, Kalle Glomsaker.

Forholdene er like i jente- og guttegarderoben. Etter hvert som dusjene har gått i stykker, har kommunen bare plombert dem igjen.

— Nå må vi stå i kø og vente på at de som var først i dusjen blir ferdige, forteller Stein Ole. Når de så omsider kan få dusjet, risikerer de å bli skoldet eller få isvann over seg, avhengig av om sidemannen skrur på eller av vannet.

VIL IKKE HA GYM.

Forholdene er så ille at flere dropper å dusje, eller lar være å ha gym overhodet. - At det er skittent, slitt og veldig gulvkaldt i tillegg, gjør det ikke bedre, forteller Kaia.

Dessuten er det ikke skillevegger her, noe som er tøft for noen av elevene som er i puberteten. Forholdene er heller ikke tilrettelagt for funksjonshemmede, slik loven sier det skal.

Nylig ble skolen renovert for over 50 millioner kroner. Men det er bygget ved siden av. - Kommunen ville konsentrere seg om selve skolebygget først. Vi er lovet at noe skal skje i 2010 med garderobeanlegget, men det er lenge til det, fastslår Glomsaker.

For ett år siden truet kommunelegen med å stenge garderobeanlegget helt fordi sementgulvet var i ferd med å gå i oppløsning og det var fare for mugg og sopp.

— Det ble gjort en midlertidig løsning med maling, men på sikt er det overhodet ikke holdbart, sier Glomsaker.

Han forteller at skolen er valgt ut som en modellskole innen fysisk fostring av fylkeskommunen. - Da klinger det dårlig å ikke ha dusjer som fungerer, sier læreren som viser til at anlegget brukes fra tidlig morgen til sen kveld.

BLIR OPPGITT.

Utdanningsdirektør i Vest-Agder Gunnar Skår er oppgitt over å høre om forholdene på Vassmyra.

— Selv om det neppe finnes lovhjemmel til å tvinge fram renovering av anlegget, finnes det en grense for hva elevene skal finne seg i. Jeg har ofte sett dusj- og toalettforhold som er en skam i vårt velferdssamfunn, sier Skår.

Tekst: Jarle R. Martinsen

jarle.martinsen@fvn - 38 27 17 45