KRISTIANSAND: – Vi har fokusert på å skjerme de tjenestene som vurderes som de viktigste å opprettholde i denne situasjonen, sier direktør for helse og mestring, Brede Skaalerud, i en pressemelding fra kommunen fredag ettermiddag.

Der opplyser kommunen at det er den pågående smittesituasjonen, med utbrudd i tjenestene og ansatte i karantene, som er årsak til at de nå ser det som nødvendig å redusere tjenester i helse- og mestring.

«Noen tjenester er foreløpig endret, redusert eller satt på pause. Det gjelder ØHD (øyeblikkelig hjelp døgnopphold), helsestasjon for ungdom, Energiverket (aktivitetshus innen rus og psykisk helse), og aktivitetssentre habilitering», skriver kommunen.

24. februar gikk kommunens område for helse og mestring over til rød beredskap, hvilket innebærer at området har behov for bistand fra andre for å dekke behovet for personell.

Hjemmehjelpstjenesten

Det forberedes å kunne nedskalere deler av tjenesten «praktisk bistand», som er praktisk hjelp fra kommunen eller firma som kommunen har avtale med. Tidligere ble denne tjenesten omtalt som hjemmehjelp.

Inntil videre er det ikke besluttet å gå lenger enn dette. Men direktør Skaalerud sier at det ikke utelukkes.

– Brukere av tjenester som berøres, vil få så god informasjon som mulig direkte. Det vil også bli etablert et kontaktpunkt der brukere og pårørende kan henvende seg ved behov, sier Skaalerud.

Direktør for helse og mestring, Brede Skaalerud. Foto: Kjartan Bjelland

Vil utlyse eksternt

I planene for nedskalering har kommunen forsøkt å ta spesielt hensyn til sårbare grupper.

Kristiansand kommune opplyser at de nå arbeider på flere fronter med å få tak i kvalifiserte personer som kan hjelpe i denne situasjonen.

«Det vil være helt avgjørende at helse og mestring klarer å rekruttere eksternt i tillegg til frigjøring ved nedskalering.»

Det vil derfor bli utlyst nye stillinger, opplyser kommunen.