LYNGDAL: Undersøkelsen «Ung i Lyngdal» har NOVA gjennomført for Lyngdal kommune og 446 ungdommer i kommunen mellom 13 og 16 år har svart på undersøkelsen, melder favis.no.

Enkelte sliter

Hver femte elev i ungdomsskolen og hver tredje i videregående skole forteller at de har forsøkt å skade seg selv, mens hele ti prosent forteller at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

– Dette tallet et jevnt fordelt på alder og kjønn, og tallet er ikke særlig mye høyere enn det ungdomsforsker Lars Wichstrøm finner i sine studier, opplyses det i rapporten fra undersøkelsen ifølge lokalavisa.

– Jeg synes det er bekymringsfullt hvis tallet er så høyt, så det må vi dykke ned i for å se hva som ligger i det, sier ordfører i Lyngdal, Ingunn Foss til NRK Sørlandet.

En av ti forteller også at de med sikkerhet ikke ville sagt ifra til noen dersom de hadde et personlig problem.

Gode rustall

Ni prosent av ungdommene bruker snus, mens to prosent forteller at de bruker alkohol daglig. Fem prosent forteller at de har sniffet i løpet av det siste året.

– I forhold til tallene rundt rus, får vi egentlig gode tall i Lyngdal. Det er lite rekruttering på rusen og lite eksperimentering blant ungdommen. På holdninger ser vi at rus er ganske ut, det gir ikke status i ungdomsmiljøene, sier Lyngdal kommunes SLT-koordinator, Trine Aunevik til Farsunds Avis.

Undersøkelsen er laget for å gi svar på hvor fornøyde Lyngdal-ungdommene er med livet sitt – og hvordan liker de seg på skolen, i fritida, med vennene og i nærmiljøet. Dette for å skaffe informasjon til å bedre oppvekstmiljøet i kommunen.